De week erna

Deze week merkte ik dat ik het bijzonder lastig vind om niet meer met manuscript zeven bezig te zijn. Het loslaten heeft mij niet eerder zoveel moeite gekost. Het verhaal is af en dan wil ik het het liefst gelijk met heel de wereld delen. Dat kan natuurlijk niet, want hoe vaak ik ook naar de letters op papier of de letters op mijn laptop kijk, de typefouten vallen mij niet op. Het verhaal zit zo in mijn hoofd dat mijn brein de zinnen automatisch invult. Een paar dagen heb ik veel gelezen, maar dan gaat het weer kriebelen... ik wil schrijven! Ja, ik weet al precies welk verhaal manuscript acht wordt, dus het Word-bestand opgezocht en gelijk maar gaan herschrijven. Ik merk dat ik kritischer word op wat ik bijvoorbeeld een jaar geleden heb geschreven.

En toen kwam er een e-mail binnen van Marleen, twee A4'tjes vol tips en ook hele mooie complimenten voor het zevende boek. Dit was de eerste keer dat ik iemand die ik niet persoonlijk ken naar mijn nieuwe werk heb laten kijken. Het is bijzonder waardevol, ik heb weer dingen geleerd en dingen genegeerd, want zo eigenwijs ben ik wel. Marleen vindt dat gelukkig geen probleem, het is tenslotte mijn verhaal. Alles wat ze schreef, heb ik rustig in mij opgenomen en daar over nagedacht. Het is fantastisch dat ik daar nu de tijd voor heb.

De eerste e-mail met correcties en suggesties van Yvonne was gelijk raak, ze is bijzonder scherp, echt top! Het valt mij gelukkig mee wat ze vindt aan fouten, daaraan merk ik dat ik zeker ben gegroeid de afgelopen jaren.

Aan het einde van een maand komen de leescollages voorbij op Facebook en Instagram. Toen ik de foto van Stefanie zag, wist ik gelijk dat deze bij mijn nieuwe blog zou komen. In één maand heeft ze vier boeken én een kort verhaal van mij gelezen. Erg lief was ook haar reactie dat ze nu in een gat valt, omdat ze alles gelezen heeft en moet wachten op boek zeven. Ilona deelde haar collage, waar echt boeken op staan van grote namen (ga haar maar volgen op Insta onder bookstagram_ilona) en ze koos als haar favorieten Reminders of him van Colleen Hoover en Gewoon puur Emma. Wat een enorme eer, dat betekent veel voor mij! Ik heb een vreugdedansje door de woonkamer gedaan.

Tot slot kan ik nog vertellen dat ik, in het kader van een zomer vol boeken, op 17 augustus om 19:00 uur een Q&A ga doen met Melanie Hoogvliet, live op YouTube!

Liefs, Esther