Hebban

Het is de laatste tijd een soort sport geworden om iedere dag een bezoekje te brengen aan mijn boeken op Hebban.nl. Iedere nacht worden de gegevens ververst en ontstaat er een nieuwe "rank". Vandaag staat Pencarrow op plaats 1094 en Valse start op 1104, geweldig toch! Voor de niet Hebbanisten onder ons, de rank bevat de 10.000 meest populaire boeken.

Valse start staat er pas sinds gisteren op. Amarins vroeg of ik Valse start ook aan Hebban ging toevoegen. Dat was wel mijn idee, maar voor het toevoegen moet een boek of kort verhaal een ISBN hebben. Omdat het ook op mijn website staat, vond ik dat een beetje overbodig plus een ISBN is niet gratis. Terwijl ik het berichtje van Amarins las, kreeg ik een ingeving. Wanneer je een boek of kort verhaal aan Kobo toevoegt, krijgt het automatisch een ISBN. Een halve dag later stond hij erop. Wel met de hulp van Debbie van de Hebban-chat, omdat ik weer eens niet goed gelezen had...

Zo leer ik iedere dag een beetje bij over het schrijven, vind ik dingen uit door te zoeken of krijg ik tips. Anja de Rijk heeft bijvoorbeeld Een klus voor twee gelezen en beoordeeld. Vanmorgen had ik een compleet Word-bestand in mijn inbox met allerlei tips en dingen die haar opvielen. Uiteraard ook dingen die ze niet goed vindt, maar wel goed onderbouwd. Natuurlijk kon ik het niet laten om mijn weerwoord te geven op sommige dingen waar ik het niet mee eens ben. Anja kan dat gelukkig wel waarderen. Volgende week vertrouwt ze haar recensie aan haar website toe, spannend!

Met Martine Hoogschagen app en mail ik regelmatig, haar wil ik bedanken voor haar tips en goede raad en last but certainly not least heeft mijn lievelingsauteur Wendy Brokers Valse start gelezen zonder dat ik haar dat gevraagd heb en ze heeft de moeite genomen om haar visie daarop te geven. Top! En ja, zo leer ik iedere dag iets.

Momenteel schrijf ik verder aan mijn zevende manuscript. Zo grappig wanneer je een manuscript een tijdje "geparkeerd" hebt, omdat je met een eerder geschreven verhaal bezig bent qua correcties, om dan verrast te worden door het aantal woorden dat het manuscript al heeft. Toen ik op maandag het bestand opende stond de teller al op 36.000 woorden. Wil ik er al iets over kwijt? Ja, dat ik zelf geniet van wat ik tot nu toe geschreven heb. Daar draait het om, dat je schrijft wat je zelf zou willen lezen.

Liefs, Esther