Op 33 in de Hebban rank en op 7 in de Hebban feelgood rank

'Kan je mij even knijpen?' Dat heb ik vanmorgen aan Bert gevraagd. Het is echt ongelooflijk wat er gebeurd, Twee zielen, één gedachte staat vandaag op 33 in de Hebban rank en op 7 in de Hebban Feelgood rank! De hoogste notering die ik ooit daarvoor behaalde met een eerder verschenen boek is in de Hebban rank op 108 en op 20 in de Feelgood rank, dat was voor Vlinders in maart van dit jaar. Dagelijks krijg ik berichtjes van lezers, word ik genoemd of getagd in berichten op Facebook en Instagram waarin lezers aangeven dat ze van Twee zielen, één gedachte genieten. Berichtjes zoals:

Prachtig boek, jammer dat het uit is.

Een geweldig, mooi ontroerend boek.

Wat een schitterend boek met een lach en een traan. Onvoorwaardelijke liefde. Dank je Esther Stui voor dit boek.

Esther, wat heb ik van dit boek genoten. Ik heb zitten huilen, lachen en met momenten van verwondering zitten lezen over de wendingen in het verhaal die ik toch niet kon voorspellen. Een heerlijk boek en het krijgt van mij terecht vijf ballonnen. Ik kijk al uit naar een volgend boek.

Bovenstaande berichtjes zijn van lezers waarvan de namen mij nog niet eerder zijn opgevallen, misschien is dit boek de eerste dat zij van mij lezen. Al die lieverds zoals Ann, Levine, Marion, Joke en Waldy wil ik ontzettend bedanken voor hun mooie woorden! Er wordt in Facebook-groepen ook gevraagd of ik al meer boeken geschreven heb, als ik zo'n berichtje niet gelijk heb gevonden, word ik getagd en daarvoor wil ik Amarins, Martine en Anja bedanken!

Ga ik nu naast mijn schoenen lopen? Nee, verre van dat. Het kan zo weer over zijn. Ik ga jullie vertellen dat ik in de dagen voordat het boek officieel verscheen flinke hoofdpijn had. Pure stress omdat er een aantal mensen waren die mij onzeker maakten. Sowieso ben ik niet overtuigd van mijn kunnen. Ik schrijf puur op gevoel en recht vanuit mijn hart, lap sommige "schrijfregels" aan mijn laars en dat kan niet iedereen waarderen. Dat hoeft ook niet. Laat mij mijn eigen ding maar doen. Gelukkig heb ik daar als Disney-liefhebber een goed voorbeeld voor in Elsa uit Frozen: Let It Go!  Dat zeg ik nu heel stoer, de waarheid is dat ik dat verrekt lastig vind. De tegeltjes die lieve Geja een poos geleden voor mij gemaakt heeft, hangen inmiddels uitgeprint op het prikbord. Voor de nieuwe lezers van mijn blog: scroll een poosje door, dan kom je ze vanzelf tegen.

Daar tegenover staat dan de eerste recensie die ik kreeg van de zeven recensenten die de paperback hebben gekregen. Marleen gaf mij een enorme boost, haar recensie is zo prachtig verwoord en dat ze dan ook nog afsluit met: Ik heb genoten van dit toch weer typische Esther Stui verhaal, want ja, ze heeft naar mijn gevoel haar eigen feelgood schrijfstijl! Toen rolden er een paar traantjes over mijn wangen.

Annemiek had het boek als eerste uit, tijdens het lezen deed ze een hilarische ontdekking. Adam Cartwright, mijn zelfverzonnen mannelijke hoofdpersoon (zie mijn vorige blog voor de uitleg hoe ik op zijn naam gekomen ben) blijkt de naam van een personage uit de serie Bonanza te zijn... Gelukkig niet de naam van de acteur zelf. Wat Annemiek al aangaf, ik ben te jong om de serie te kennen. Bij volgende boeken ga ik toch maar op de naam googlen voordat ik hem gebruik... Op de Feelgood Books-pagina op Facebook heeft Annemiek een prachtige collage van Twee zielen, één gedachte gedeeld, gelukkig heeft de acteur geen ijsblauwe ogen ;-)

Als laatste wil ik Amarins en Ilona nog ontzettend bedanken voor hun recensies voor Een klus voor twee en voor De onbeschoft aantrekkelijke man, het is zo fijn dat jullie van mijn boeken genieten en dat genieten om weten te zetten in prachtige woorden. Duizendmaal dank!

Liefs, Esther

Read more

Afspeellijst

De eerste lezers zijn al begonnen in hun bestelde exemplaar van Twee zielen, één gedachte terwijl de officiële verschijningsdatum pas morgen is. Dat is het grote voordeel van de paperback bij mij bestellen, dan zorg ik ervoor dat je het boek uiterlijk op de verschijningsdatum in huis hebt. Wat een feest is het om alle foto's, collages en zelfs een filmpje te zien van de boeken die hun weg vinden naar de lezers. Dank jullie wel daarvoor! Dat er zo enthousiast wordt gereageerd doet mij goed! Het e-book is wel pas vanaf 5 augustus op Kobo, Kobo Plus en Kindle te lezen.

Tijdens het schrijven van dit boek kwamen er bepaalde liedjes in mijn hoofd naar boven. Natuurlijk begon het met het grijs draaien van 99 Luftballons, maar ook met liedjes van Coldplay omdat de teksten geweldig passen in het verhaal. Het grappige is dat ik niet bij ieder boek de behoefte voel om er muziek in te verwerken. In bijvoorbeeld Vlinders heb ik dat helemaal niet gedaan. Van de nummers die in dit boek voorkomen heb ik een afspeellijst gemaakt op Spotify onder de naam van het boek. De lijst deel ik hieronder:

99 Luftballons – Nena

Unwritten – Natasha Bedingfield

Love Rears It’s Ugly Head – Living Colour

She Wants To Dance With Me – Rick Astley

Thinking Out Loud – Ed Sheeran

99 Red Balloons – Nena

Sky Full Of Stars – Coldplay

Für Elise - Beethoven

Empire State Of Mind – Alicia Keys

Higher Power – Coldplay

Everyting – Michael Bublé

The Place Where Lost Things Go – Emily Blunt

Clocks – Coldplay

Magic - Coldplay

Every Breath You Take – The Police

Fix You – Coldplay

Don’t Answer Me – The Alan Parsons Project

Island – Kensington

Zeven recensenten gaan een recensie voor het boek schrijven: Marion, Ilona, Melanie, Amarins, Karin, Marleen en Sonja alvast bedankt voor jullie tijd! Op mijn Insta kwam de vraag van een aantal andere recensenten of zij de oproep tot het schrijven van een recensie hadden gemist. Dat is niet zo, ik heb geen oproep gedaan. Dat is nou typisch op zijn "Esthers", ik doe alles net een beetje anders. De recensenten krijgen alle tijd, geen voorgekauwde datum waarop de recensie online moet staan. Daar zou ik de zenuwen van krijgen, geen stress alsjeblieft. Natuurlijk mag je je melden voor een recensie-exemplaar van een volgend boek.

Tot slot wil ik iedereen veel leesplezier wensen. Nog één nachtje!

Liefs, Esther
Read more

Collage

De collage bij deze blog heb ik dit keer niet zelf gemaakt. Het verhaal er achter is weer erg leuk, ik zal het met jullie delen. Vriendin Veri is met haar gezin op vakantie in Cornwall. Zoals jullie waarschijnlijk al hebben gezien, zijn ze woensdag naar Pencarrow geweest. Hoe gaaf is dat! Na zeven boeken is Pencarrow nog steeds Veri's favoriet. Ze is ook een van de proeflezers van Twee zielen, één gedachte en ze heeft zo haar mening over mijn hoofdrolspeelster Nena... meer zeg ik niet, geen spoilers natuurlijk. Gisteravond stuurde ze mij de collage en dat terwijl Veri eigenlijk een hekel heeft aan collages, omdat ze liever zelf een beeld vormt tijdens het lezen. Daar moet ik haar gelijk in geven. Als lezers of recensenten een collage maken nadat ze een boek hebben gelezen, vind ik dat fantastisch. Zelf ga ik dat niet meer bij een nieuw boek doen. De verbeelding van een lezer prikkelen is veel beter dan alles voorkauwen. Bij Vlinders en bij de lancering van Gewoon puur Emma en Pencarrow op Kobo heb ik wel collages gemaakt. Geniet daar nog maar even van, haha. De foto's van de collage van Veri zijn zo goed gevonden en ze zijn voor haar binnen handbereik. Als je straks het verhaal leest, denk je er vast nog aan terug.

Nog even terugkomend op het delen van de eerste acht pagina's van Twee zielen, één gedachte om mijn website. Ik vind het zo knap dat jullie je in kunnen houden en kunnen wachten tot het boek uitkomt, daar ben ik veel te nieuwsgierig voor. Het e-book is trouwens al vooraf te bestellen op Kobo!

Met nog één week te gaan voor de verschijningsdatum, kreeg ik een leuke vraag van een lezer: Hoe kom je op de namen van de personages? Nou, Nena was al snel duidelijk. Zolang ik nog geen titel heb voor het boek, heeft het manuscript de voornaam van de hoofdrolspeelster. Nena staat al een behoorlijke poos op mijn laptop. In de tijd dat 99 Luftballons in de hitlijsten stond, leerde ik Duits op de middelbare school. In tijdschrift De Hitkrant kon je toen songteksten lezen. Natuurlijk begreep ik nog een heleboel woorden niet, maar het phonetisch meezingen ging prima. In die tijd is de basis voor dit boek al gelegd. Van der Zee kwam spontaan in mij op, Nena is een groot liefhebber van watersporten, vandaar.

En nu komen we weer terug bij de collage van Veri. Kijk even naar het witte busje. Daar staan twee namen op: Cartwright & Butler. Mijn mannelijke personage heet Adam Cartwright en dat komt echt door deze leverancier van fudge. Ik kan een heel interessant verhaal ophouden van hoe ik zo'n blikje gevonden heb, maar het is lachwekkend simpel. Toen wij de vrachtwagen, waar onze oudste zoon op rijdt, hadden opgehaald bij de Scania garage, stopten we op de terugweg bij benzinestation Scheiwijk aan de A27. Daar verkopen ze fudge van Cartwright & Butler. Ik was gelijk verkocht toen ik een roze busje zag, dat is echt mijn kleur. Christian, zoonlief, heeft het mij toen cadeau gedaan. Lief hè, en zo kwam ik op Adams achternaam. Zijn voornaam had ik ook zo gevonden omdat ik een groot liefhebber ben van Disneys Beauty and the Beast. De voornaam van het beest is Adam.

Nog één week!

Liefs, Esther


Read more

Boekenlegger

Bij ieder boek dat er van mij verschijnt hoort wat mij betreft een boekenlegger. Ik ben van het lezerssoort dat deze altijd in haar boeken gebruikt. Wanneer ik een foto zie van een boek met een ezelsoor of nog erger een compleet opengeklapt boek waardoor je vouwen in de rug van het boek krijgt, dan lopen bij mij de rillingen over mijn rug. Noem mij gerust een neuroot daarin. Maar ik dwaal af, het ging over de boekenlegger. Voor Twee zielen, één gedachte besloot ik iets anders te proberen dan bij de eerder verschenen boeken. En wat ben ik blij met het resultaat! Nee, manlief hoefde niet te helpen, het is mij helemaal alleen gelukt. Op beide zijden staat een tekst uit het boek. Tijdens het controleren van de correctieproef sprongen deze twee quotes eruit en ontstond het idee om ze met jullie te delen in de vorm van een boekenlegger. De boekenlegger krijg je als extra'tje als je de paperback via mij besteld.

Wat is de cover magisch mooi, hè. Het turquoise en het rood vind ik zo'n prachtige combinatie. Toen ik het verhaal van Nena schreef, besefte ik gelijk dat ik in mijn collectie van foto's niets had wat maar in de buurt zou komen van wat ik op de cover wilde hebben. Het was even zoeken met de woorden strand, vrouw en ballonnen en plots kwam de foto naar boven drijven. Zodra ik hem zag, wist ik het. De reacties die ik heb gekregen na het delen van de cover zijn overweldigend. Dank jullie wel daarvoor!

Het productieproces verloopt heerlijk vlot, erg fijn voor iemand met weinig geduld zoals ik, daarom heb ik de verschijningsdatum een week naar voren gehaald. Vrijdag 5 augustus is de dag. Het proefexemplaar wordt op dit moment gedrukt. O man ik kan niet wachten tot ik het boek in mijn handen heb. Ja, ik zal het moment dat ik het binnenkrijg filmen en het delen op Facebook en Instagram.

Nog een speciale "dank je wel" aan Stefanie, Ilona en Amarins die mijn verhaal van de cover deelden op hun Insta pagina's en aan Geja die de cover deelde in een lezersgroep op Facebook.

Over een paar dagen deel ik een leesfragment, hou de socials maar in de gaten. Nog twee weken!

Liefs,

Esther

Read more

Carl & Ellie

Zoals jullie waarschijnlijk wel weten, ben ik een Disney-liefhebber. Ook in Twee zielen, één gedachte komen weer twee Disney-films voor, zij ondersteunen het verhaal. Eén van die films is Disney PIXAR's Up. De oplettende lezer weet dat ik al heel kort aan deze film heb gerefereerd in Pencarrow, maar dat was te weinig, vandaar dat de film in mijn nieuwste boek een grotere rol speelt. Het verhaal van Carl & Ellie kan mij erg ontroeren, hun liefde geeft mij een heerlijk warm gevoel. Ken je de film nog niet? Het is een absolute aanrader. Ik heb thuis Disney+ dus je mag gerust bij mij thuis, met mij uiteraard, komen kijken. Nu ik er over nadenk, ik heb de film ook op dvd en blu-ray ;-).

Zondagmiddag kwamen Bert en ik na een verblijf van ruim vier weken weer thuis in Zeeland. Het aarden valt mij zwaar moet ik zeggen. Je valt hier in Zeeland natuurlijk midden in het hoogseizoen, de drukte benauwt mij al snel. Een groot voordeel is dat ik de bestelde boeken nu kon opsturen en rondbrengen, dat is zo leuk om te doen. Van een van de lezers kreeg ik een lief berichtje toen zij haar exemplaar van Vlinders had ontvangen. Dat had alles te maken met de vlinders die ik op de pakketjes plak, zo'n kleine extra wil ik natuurlijk ook weer met Twee zielen, één gedachte gaan doen. En natuurlijk een boekenlegger. O man, ik kan niet wachten tot ik de cover van het boek zie. Door mijn hoofd gaan nu al ideeën wat ik met de cover op de boekenlegger kan doen, dat wordt weer knutselen en Bert lief aankijken omdat ik daar zelf niet zo goed in ben.

Het kriebelt enorm om een stukje tekst uit het boek met jullie te delen, bij deze:

‘Hydrangea Cottage is gehuurd door een vooraanstaand persoon die absoluut met rust gelaten wil worden. De cottages staan vijftig meter bij elkaar vandaan en hebben ieder een eigen wandelpad naar het baaitje, waar ook een privéstrandje is.’

Nena’s fantasie slaat op hol als ze het woord “vooraanstaand” hoort. Is het een lid van de koninklijke familie? Prins Charles of een van de dochters van Sarah Ferguson? Of misschien zelfs William en Kate? Nee, ze zei persoon, niet personen. De eigenaresse vertelt over de voorzieningen van Honeysuckle Cottage en noemt haar prijs voor de week. Die is aanzienlijk, maar dat kan Nena niets schelen. Als zij de “vooraanstaande” persoon met rust moet laten, moet hij of zij haar ook haar rust gunnen, dat is een groot pluspunt. Uitzicht op de Atlantische Oceaan klinkt haar als muziek in de oren, ze stemt in met de voorwaarden en kan er de volgende middag intrekken. In de morgen is Nena te gast in een ontbijtshow van de BBC.

Nog vier weken!

Liefs, Esther


Read more

Flaptekst Twee zielen, één gedachte

Daar zit ik dan om vijf voor acht 's morgens in de Audi voor het Tanum Shopping Center, terwijl Bert bij bouwmarkten Jula en Byggmax winkelt voor de twee laatste klusdagen. Bij het gehuurde huis van onze laatste week is vrijwel geen internetontvangst, de bewoonde wereld opzoeken is de oplossing voor het kunnen schrijven van mijn blog. De plaats Tanumshede kennen jullie misschien uit de boeken van Camilla Läckberg. Personage Patrick Hedström gaat in de boeken regelmatig voor politiezaken naar Tanumshede. Iedere keer als ik het plaatsnaambord zie, denk ik aan Patrick.

In deze blog wil ik de lezers bedanken die boeken via mijn website hebben besteld én het geduld kunnen opbrengen tot ik weer in Nederland ben. De gesigneerde exemplaren komen volgende week naar jullie toe. Oud-collega Sabine bestelde twee boeken en schreef daarbij een lief berichtje. Ze gaf aan dat ze misschien twee boeken op een jaar leest en na het lezen van Een klus voor twee toch de smaak te pakken heeft. Een mooier compliment kun je mij niet geven!

Dit is allemaal leuk en aardig maar jullie willen natuurlijk maar één ding: de flaptekst lezen van Twee zielen, één gedachte. Nou, daar komt 'ie:

Waar denk jij aan bij de naam Nena? Juist, dat hoort Nena van der Zee haar hele leven al. Op haar achtendertigste vindt ze het niet erg meer, ze is gek op ballonnen!

Na het overlijden van haar man, vier jaar geleden, is Nena gaan schrijven. Haar eerste boek met de titel Tremayne Manor wordt, tot haar verbazing, verfilmd als miniserie voor de BBC en ze is gevraagd om als consultant een aantal weken op de set in Cornwall aanwezig te zijn. Wat ze daar moet gaan “consulten” is haar een raadsel, maar ze voelt zich gevleid en ze gaat. Dan kan ze tegelijkertijd mooi haar boeken promoten aan de andere kant van het Kanaal.

Op de set zijn al snel twee mannen in haar geïnteresseerd: acteur Richard en landgoedeigenaar en beurshandelaar Graham. Nena heeft geen andere gevoelens dan vriendschappelijke voor beide mannen, maar dan verschijnt de Amerikaanse acteur Adam Cartwright op het toneel…

Nog vijf weken!

Liefs, Esther


Read more

Twee zielen, één gedachte

Een knalroze kite. Ja, dat heeft inderdaad met Twee zielen, één gedachte te maken, de hoofdrolspeelster heeft een passie voor kitesurfen. Bij eerder verschenen boeken deelde ik meteen de naam van het personage, maar dit keer niet. De naam is nog te veel informatie... Heel misschien deel ik volgende week de flaptekst met jullie, dan begrijp je gelijk waarom ik de naam nu nog niet wil delen. O, wat is het toch heerlijk om raadselachtig te doen, neem het mij maar niet kwalijk. Ik beloof dat het een stoere dame is, net als Rebecca, Emma, Eva, Lotte, Iris en Annabelle.

Na de informatie van vorige week over de molen en Noord-Beveland denken jullie misschien dat het een Zeeuws verhaal is. Niets is minder waar. Ja, Zeeland speelt een rol, net als Cornwall, maar ik neem jullie ook mee naar New York. Concrete jungle where dreams are made of... Maar even terug naar het kitesurfen, het is heerlijk om personages dingen te laten doen die ik niet zou durven. Kitesurfen vind ik er geweldig uitzien, maar verder dan een beginneling met windsurfen ben ik nooit gekomen. Alle bovengenoemde dames doen dingen die ik niet zo snel of helemaal niet zou doen en toch hebben alle dames iets van mijn persoonlijkheid.

Afgelopen week heb ik zowaar wat geschreven. Niet aan boek acht, maar aan boek negen. Huh? Waarom acht overslaan? Nou, omdat boek negen in Zweden speelt en ik heb hier inspiratie te over. In mijn hoofd zit precies de volgorde van de boeken die ik wil schrijven en er komen steeds verhalen bij. Het is een drukke bedoening daarboven.

Leuk om te vermelden vind ik nog dat ik op mijn Kobo-overzicht zie dat Gewoon puur Emma mijn meest gelezen boek van de maand mei is. Pencarrow volgt op nummer twee en Vlinders staat op de derde plaats. Wat is Kobo Plus toch een fantastische uitvinding!

Nog één tipje van de sluier wil ik wel oplichten: de hoofdrolspeelster is in het begin van het boek achtendertig en ze heeft twee dochters van zestien en achttien jaar. Sophie, nog bedankt voor jouw tips wat betreft het woordgebruik van zestien- en achttienjarigen.

Nog zes weken!

Liefs, EstherRead more

NBD Biblion voor de zesde keer!

Ja, het is weer gelukt! Vlinders is geaccepteerd door NBD Biblion! Binnenkort zijn alle zes mijn boeken te leen in de bibliotheek, echt supergaaf! Ik maak het NBD Biblion wel een beetje lastig. Ze hebben de acceptatie naar Boekscout gestuurd, maar Vlinders is een uitgave in eigen beheer. Natuurlijk zijn vier van de zes boeken via Boekscout uitgebracht, maar bij De onbeschoft aantrekkelijke man, het eerste boek dat ik in eigen beheer heb uitgegeven, ging het wel goed. Ze hebben dus wel degelijk mijn gegevens. Het uitgeven in eigen beheer bevalt mij zo goed, dat blijf ik doen. Twee zielen, één gedachte wordt de derde uitgave in eigen beheer.

Nu we het toch over Twee zielen, één gedachte hebben, ik heb aangegeven dat het boek eind augustus of begin september zou verschijnen. Dat duurt nog wel erg lang, hè... Op dit moment ben ik bezig met de correcties en suggesties die Marieke mij heeft gemaild, dus ik denk dat het wel sneller kan. Wat vinden jullie van 12 augustus? Dat is over zeven weken.

Behalve de titel heb ik eerder in een blog verteld dat ballonnen een terugkerend item zijn in het boek. Tijd om nog wat meer informatie te delen: het verhaal speelt voor een gedeelte op Noord-Beveland in Zeeland. Ja, de inspiratie voor dit boek kwam van heel dicht bij huis. In het boek speelt molen Landzigt een rol. Langs deze molen loop ik bijna iedere dag als ik in Zeeland ben en ja, dan gaat het kriebelen. Omdat ik de molen in het boek wilde beschrijven, heb ik toestemming gevraagd aan de eigenaar. De molen wordt namelijk verhuurd als Vakantiemolen. De enthousiaste reactie die ik kreeg op mijn e-mailtje was erg leuk, bedankt Rik!

De hoofdrolspeelster inTwee zielen, één gedachte is auteur, haar eerste boek wordt verfilmd als miniserie voor de BBC. Ze krijgt een uitnodiging om op de set in Cornwall te komen kijken en dat heeft grote gevolgen...

Liefs, Esther

Read more

Zweden

Deze blog gaat normalerwijze over mijn schrijversbelevenissen, maar dan zou ik nu snel klaar zijn. Afgelopen week heb ik namelijk geen letter geschreven. Op vrijdag zijn Bert en ik naar Zweden vertrokken. Na een overnachting in Denemarken kwamen we op zaterdagmiddag aan bij ons toekomstige vakantiehuis annex renovatieproject. Wat is het zalig om weer in dit prachtige stuk van Zweden te zijn. De serene rust, de ruimte en de natuurschoon, Zweden blijft mijn absolute nummer één!

Onze dagen bestaan uit wanden strippen, vloeren slopen, schoorstenen afbreken en puin ruimen. We beginnen 's morgens vroeg en stoppen rond een uur of drie ( ja, Een klus voor twee), vervolgens rijden we zo'n veertig minuten om bij onze gehuurde stuga te komen en springen we onder de douche of in het ijskoude water van het meer, zalig! We verblijven in Dingle in Dalsland in het huis waar wij drie jaar geleden ook twee weken vakantie hebben gevierd. Wat is het geweldig om te zien dat er hier niets veranderd is. Ik kon zo de foto van de cover van Gewoon puur Emma opnieuw maken. Aan de tafel waar ik nu deze blog schrijf, schreef ik zeker de helft van mijn tweede boek.

Het enige wat ik nog wel gedaan heb, is het verwerken van de suggesties die Veri mij doorstuurt voor boek nummer zeven. O, ik kan niet wachten tot het moment daar is dat ik het verhaal met jullie kan delen. Deze week weer een tipje van de sluier: over de titel twijfelde ik nog een beetje, totdat Bert precies de titel tegen mij zei toen wij aan het klussen waren. En nee, ik had de titel nog niet met hem gedeeld... Het wordt Twee zielen, één gedachte.

Liefs, Esther

Read more

Typefouten

De typefouten die ik in manuscript zeven heb gemaakt, leidden deze week tot flink wat hilariteit. Yvonne heeft het manuscript helemaal gecontroleerd op fouten en iedere keer als ik van haar een e-mail krijg, pak ik snel mijn laptop. Het is een intensief werk om een verhaal netjes op papier te krijgen, maar het commentaar van Yvonne tussendoor maakte dat ik regelmatig hardop zat te lachen. Een paar voorbeelden van mijn fouten:

Een keepje of een kneepje in je hand, snijplak of snijplank, groeten of groenten (zie de foto bij deze blog voor het hilarische commentaar), populier of populair en een zwart monteur of een zwart montuur. Door hoe ik een zin had opgebouwd, leek het net alsof ik op een triootje bedoelde... Stiekem bedoelde ik dat ook, maar ik heb het toch aangepast ;-). Boek nummer zeven is wat ingetogener geschreven, het paste er niet bij. Een paar regels uit Yvonnes e-mail wil ik met jullie delen:

Eerst wil ik je een compliment geven voor dit prachtige verhaal. Het verbaast me telkens weer hoe je dat toch voor elkaar krijgt. Ik heb echt genoten van het boek. Het is weer een echte "Stui" geworden, heel herkenbaar. Het is echt weer een boek waarin je van de hoofdpersonen gaat houden. Je drukt er je eigen stempel op, geweldig. Worden jullie al nieuwsgierig? Mooi!

Hebben jullie de geweldige video's van Ilona al gezien op TikTok? Echt superleuk gemaakt, sta ik ook op TikTok, hahaha. Ik zie dat auteurs pogingen doen om hun boeken te promoten op deze vorm van social media, om eerlijk te zijn is dat niets voor mij filmpjes van mijzelf maken. Het blijft beperkt tot een filmpje als ik het eerste exemplaar van een boek ontvang. Ik ben erg blij dat Ilona mijn boeken zo onder de aandacht brengt.

Gisteren heb ik eindelijk iets gedaan wat ik al sinds Pencarrow beloof: op Zeeuwse bolussen trakteren bij Uitgeverij Boekscout.

Liefs, Esther
Read more

De week erna

Deze week merkte ik dat ik het bijzonder lastig vind om niet meer met manuscript zeven bezig te zijn. Het loslaten heeft mij niet eerder zoveel moeite gekost. Het verhaal is af en dan wil ik het het liefst gelijk met heel de wereld delen. Dat kan natuurlijk niet, want hoe vaak ik ook naar de letters op papier of de letters op mijn laptop kijk, de typefouten vallen mij niet op. Het verhaal zit zo in mijn hoofd dat mijn brein de zinnen automatisch invult. Een paar dagen heb ik veel gelezen, maar dan gaat het weer kriebelen... ik wil schrijven! Ja, ik weet al precies welk verhaal manuscript acht wordt, dus het Word-bestand opgezocht en gelijk maar gaan herschrijven. Ik merk dat ik kritischer word op wat ik bijvoorbeeld een jaar geleden heb geschreven.

En toen kwam er een e-mail binnen van Marleen, twee A4'tjes vol tips en ook hele mooie complimenten voor het zevende boek. Dit was de eerste keer dat ik iemand die ik niet persoonlijk ken naar mijn nieuwe werk heb laten kijken. Het is bijzonder waardevol, ik heb weer dingen geleerd en dingen genegeerd, want zo eigenwijs ben ik wel. Marleen vindt dat gelukkig geen probleem, het is tenslotte mijn verhaal. Alles wat ze schreef, heb ik rustig in mij opgenomen en daar over nagedacht. Het is fantastisch dat ik daar nu de tijd voor heb.

De eerste e-mail met correcties en suggesties van Yvonne was gelijk raak, ze is bijzonder scherp, echt top! Het valt mij gelukkig mee wat ze vindt aan fouten, daaraan merk ik dat ik zeker ben gegroeid de afgelopen jaren.

Aan het einde van een maand komen de leescollages voorbij op Facebook en Instagram. Toen ik de foto van Stefanie zag, wist ik gelijk dat deze bij mijn nieuwe blog zou komen. In één maand heeft ze vier boeken én een kort verhaal van mij gelezen. Erg lief was ook haar reactie dat ze nu in een gat valt, omdat ze alles gelezen heeft en moet wachten op boek zeven. Ilona deelde haar collage, waar echt boeken op staan van grote namen (ga haar maar volgen op Insta onder bookstagram_ilona) en ze koos als haar favorieten Reminders of him van Colleen Hoover en Gewoon puur Emma. Wat een enorme eer, dat betekent veel voor mij! Ik heb een vreugdedansje door de woonkamer gedaan.

Tot slot kan ik nog vertellen dat ik, in het kader van een zomer vol boeken, op 17 augustus om 19:00 uur een Q&A ga doen met Melanie Hoogvliet, live op YouTube!

Liefs, EstherRead more

Wat een week!

Net nadat ik de vorige blog had geschreven, verscheen de wondermooie recensie van Melanie (www.bookstamel.com). Een paar zinnen uit de recensie voeg ik toe: Vlinders heeft een prachtige cover, je ziet het mooie landhuis door de bomen heen. Vlinders de titel vind ik echt passen bij het verhaal en door de mooie roze kleur springt die van de cover af... De schrijfstijl is nog steeds vlot maar de spanning tussen de hoofdpersonages is mooier opgebouwd en wat heftiger hmm ik weet niet zeker of dat helemaal het juiste woord is. Wat vuriger meer vol passie is misschien beter. Daar hou ik wel van... Een verhaal met leuke wendingen, prachtige personages dat een lach op je gezicht zal toveren. Daarom krijgt dit boek van mij een mooie 9. Dat Melanie precies de punten aansnijdt die voor mij belangrijk zijn, vind ik fantastisch. Ik wil juist eenvoudig schrijven zodat iedereen, op welk leesniveau je ook leest, het boek kan lezen. Ontspanning dat is wat ik wil bieden, als je dan nog meegesleept wordt heb ik mijn doel volledig bereikt.

Op vrijdag werd ik telefonisch geïnterviewd door Britta Janssen van de Bevelandse Bode, een lokale krant, over Vlinders en over het schrijven van boeken. Wat heeft Britta er een leuk stuk van gemaakt. Volgend stuk vond ik heel treffend: Als ik die gedachten op papier zet, komt er weer ruimte vrij in mijn hoofd. Ik heb dat natuurlijk gezegd, maar besef nu pas hoe waar die woorden zijn. Toen ik op maandag manuscript zeven had geprint voor Veri, het nog één keer doorlas en het daarna mailde naar Yvonne en Marleen, was het ineens klaar voor dat moment. Dat voelde heel goed en toch ook als een soort afscheid, ik moet het verhaal dan echt loslaten en dat is verrekt moeilijk. De personages zitten zo in mijn hoofd en ja, het gaf ook ruimte.

Welke foto ik bij deze blog zou plaatsen vond ik lastig. De foto van bookstamel van de Vlinders is prachtig, de foto bij het artikel in de Bode best leuk en toch is het de foto samen met Santa Montefiore geworden. Santa signeerde op de Libelle Zomerweek precies op de dag waar Marieke en ik kaartjes voor hadden. Oké, jullie weten al hoe ik over toeval denk :-). Santa was heel enthousiast en nam echt de tijd voor mij, bijzonder lief. Ik heb haar verteld dat zij voor mij de inspiratie was om zelf te gaan schrijven. Hoe mooi zij de natuur, bepaalde geuren en gevoelens kan omschrijven, dat zijn de zaken waar ik echt mijn best voor doe.

De planning is om het zevende boek in augustus of hooguit september uit te geven. Uiteraard weer in eigen beheer. Willen jullie een tipje van de sluier? De inspiratie voor dit boek kwam van heel dicht bij huis.

Liefs, Esther


Read more

Gewoon puur Emma

Het Valentijn Prijs evenement was echt een feestje! Zo leuk om auteurs, bloggers, uitgevers en lezers te ontmoeten. Alleen jammer dat ik niet mee kan doen met de prijs, deze is alleen voor boeken die uitgegeven zijn bij reguliere uitgeverijen. Over het meedoen met de verhalenwedstrijd ga ik nadenken. Bij mij worden korte verhalen al snel een volledig boek ;-).

Afgelopen vrijdagmiddag heb ik het bestand van Gewoon puur Emma gedeeld op Kobo. Bij zowel De onbeschoft aantrekkelijke man, Valse start als Pencarrow duurde het, inclusief een weekend, meer dan vijf dagen voordat de boeken er op stonden. Dit keer stond het boek er binnen twaalf uur op. Mijn contract met Boekscout liep tot de 19de, gelukkig maakten ze er geen probleem van. In juni toch maar eens de Zeeuwse bolussen gaan brengen die ik hen al ruim twee jaar beloof, het kan tenslotte weer.

Wat een hoop leuke, lieve en positieve reacties heb ik op het boek gekregen. In de foto bij deze blog zie je de collages van Marleen en Joyce, echt super bedankt dames! In mijn eigen collage kwam de SQ7 niet eens voor, hoe kan ik die nou vergeten zijn? Is het heel erg dat ik het e-book ook op mijn eigen Kobo e-reader heb gelezen? Hoeveel keer zal ik het nu al gelezen hebben? Een keer of vijftig? En toch blijf ik er dol op. Toen ik de foto van de cover maakte, had ik nog niet kunnen beseffen hoe vaak ik die foto zou bekijken.

Gisteren heb ik het schrijven van manuscript zeven afgerond. Dat was me wel even een momentje, hier ben ik al maanden mee bezig en dan ineens is het af. Nu ga ik nog een hoofdstukindeling maken, best een lastige klus omdat ik niet van die lange hoofdstukken wil maken en er toch een gedeelte inzit dat ik niet wil opsplitsen. Het manuscript gaat natuurlijk naar Marieke en Veri voor de controle- en redigeerronde en het gaat naar proeflezers Yvonne, mijn vroegere "baas" zo ziet ze zichzelf helemaal niet, ze zegt altijd "gewoon collega" en naar Marleen die jullie misschien kennen als missp_her_books_read op Instagram. Wat een mooi team!

Hebben jullie mijn nieuwe auteursfoto gezien? Is deze coverwaardig? Ik moet er nog aan wennen waarschijnlijk en ik kon moeilijk afscheid nemen van de eerste foto. Het kwam allemaal doordat ik een mailtje kreeg van een journaliste van regionale krant De Bode voor een interview, of ik zelf een foto met mijn boek kon aanleveren. Die foto houden jullie nog tegoed.

Liefs, Esther

PS na het schrijven van deze blog valt mijn oog op een recensie van Melanie, bookstamel op Facebook en Instagram, voor Vlinders. Ik heb een negen gekregen!!!!!

Read more

Hartverwarmende reactie

Gisteravond werd ik verrast door een hartverwarmende reactie van Stefanie, silver_love_to_read is haar naam op Instagram. Als vierde boek van mij heeft ze Pencarrow gelezen: Pencarrow, weer een prachtig boek van Esther waar je vanaf pagina 1 in zit. Lieve zorgzame Rebecca en knappe James. Ik kan alleen maar zeggen lees dit mooie boek. Op dat moment zat ik achter mijn laptop en schreef aan manuscript zeven en ja, dan zit ik even te juichen, wel zachtjes want manlief moest vandaag weer vroeg op. Mijn eerste reactie typ ik dan ook onder zo'n lief bericht waarop ik weer antwoord kreeg: En dan denk ik voor de 4e keer hoe krijg je het voor elkaar zoveel gevoel in een boek te krijgen. Ja, dan heb je mij, hè. Gevoelsmens als ik ben moet ik dan een traantje wegpinken. Recht uit mijn hart en puur op gevoel, op een andere manier kan ik niet schrijven. Waarop lieve Ilona (bookstagram_ilona) reageerde: En dan krijg je deze fantastische verhalen! Dank jullie wel, dames!

Hoe gaat het nu met manuscript nummer zeven? Is een vraag die ik regelmatig krijg, in één woord: uitstekend! Het wordt weer een boek met het formaat van Een klus voor twee, want ik ben alweer bijna bij de 90.000 woorden. Ja, ik ben aan het afronden en heb nog een geweldige epiloog in gedachten. De foto voor de cover heb ik al gevonden...

Volgende week rond deze tijd staat Gewoon puur Emma op Kobo, Kobo Plus en Kindle, een paar dagen later zal het e-book ook te koop zijn via bol. Dat is iets waar ik enorm naar uitkijk. Dit boek heeft zo'n speciale plek in mijn hart. Natuurlijk hebben alle boeken dat, maar omdat mijn liefde voor Zweden in dit boek verwerkt is, blijft het extra speciaal. Over vier weken gaan Bert en ik voor bijna een maand naar Zweden, we hebben het huis geboekt waar ik twee derde van het Gewoon puur Emma in twee weken tijd schreef. De foto van de cover ga ik opnieuw maken, met het boek in mijn hand.

Liefs, Esther

Read more

Ballonnen

Deze week begon met het fantastische nieuws dat Pencarrow is geaccepteerd door NBD Biblion. Zelfs mijn eerste boek is binnenkort te leen in de bibliotheken, daar ben ik superblij mee! Het betekent dat er binnenkort vijf boeken van mij te vinden zijn in de bibliotheek. Vlinders is nog te kort geleden verschenen voor een recensie of eventuele acceptatie, maar ik heb het boek ingestuurd en het is te vinden in de webshop van NBD Biblion.

De foto bij deze blog heeft alles te maken met manuscript nummer zeven waarin ballonnen een terugkerend fenomeen zijn. Ik kan gerust zeggen dat ik in een schrijfflow zit, op dit moment staat de woordenteller op 78.353 en nee, ik ben nog niet klaar. Ik ben in De Samaritaan van Cilla en Rolf Börjlind bezig, maar het boek ligt al twee weken met de boekenlegger tussen dezelfde pagina's geklemd op de salontafel, geen tijd, ik móet schrijven.

Jullie hebben vast wel gelezen dat ik in Papendrecht ben geboren en opgegroeid. Als kind kwam ik al graag in de bibliotheek en op een gegeven moment ontdekte ik dat ik een boek las van een Papendrechtse schrijfster met de naam Leonie Kooiker. Hoe ik erachter kwam weet ik echt niet meer, maar ik kwam te weten waar mevrouw Kooiker woonde. In een dijkhuis met uitzicht over rivier de Merwede. Om van de bibliotheek naar huis te fietsen nam ik vaak een omweg om te kijken of ik mevrouw Kooiker zou zien. Voor een groot raam stond een leunstoel en met mijn kinderlijke fantasie schreef ze daarin haar boeken. Soms zat ze echt in de stoel als ik langsfietste. Alle keren fietste ik gewoon door naar huis, ik durfde niet aan te bellen en te zeggen dat ik vond dat ze mooi schreef. Eigenlijk is zij mijn eerste inspiratiebron geweest, al besef ik me dat nu pas. Jaren heb ik niet aan mevrouw Kooiker gedacht, nu heb ik haar opgezocht op internet. Wikipedia geeft aan dat de schrijfster op 16 april 2020 is overleden in Papendrecht. Dertien dagen nadat Pencarrow verscheen.

Liefs, EstherRead more

Valentijn prijs

Vandaag kun je een interview met mij lezen dat Kirstin Rozema van de Valentijn Prijs voor het meest romantische boek en verhaal heeft gedeeld. Nee, ik ding niet mee naar de prijs en ik heb ook geen kort verhaal ingestuurd. Op 14 mei is de prijsuitreiking in Ermelo en het lijkt mij leuk om daarbij aanwezig te zijn. Het polsen naar lezers, bloggers en auteurs die naar het eventement toegaan, heeft al een hele leuke lijst opgeleverd, dus ik ga. Met Jacodine van de Velde ga ik carpoolen, het begint al goed! Gisteren kreeg ik een appje van Wendy Brokers, zij heeft ook een kaartje gekocht. Supergaaf! Wendy is absoluut mijn lievelingsauteur qua Nederlandse feelgood. Telkens als ze signeersessies geeft, heb ik al iets anders in mijn agenda staan. Nu kan ik haar eindelijk ontmoeten.

Over auteurs gesproken, Chantal Claassen leest op dit moment Het Rubens meisje, dat vind ik heel spannend omdat zij de eerste auteur is die een boek van mij leest. Chantals boek Flessenpost is genomineerd voor de Valentijn Prijs.

De foto bij deze blog is van Mary. Zij deelde deze foto met daarbij de tekst: Ik ben vanmiddag bij de bibliotheek geweest en ben nu Gewoon puur Emma en Lentegroen gelijktijdig aan het lezen omdat ik niet kon kiezen. (keuzestress) Zo, daar was ik gewoon even stil van... Na Wendy staat Jackie op nummer twee in mijn lijstje van favoriete Nederlandse feelgoodauteurs. Sowieso dat er boeken van mij in de bibliotheek te vinden zijn, vind ik heel bijzonder en dan in één adem met Jackie genoemd te worden, holy gaucalomy!

Maandag ben ik op visite geweest bij Annemiek, wiens naam jullie regelmatig tegenkomen in deze blog. Wat was dat gezellig zeg, we raakten maar niet uitgepraat. Annemiek woont in IJmuiden dus het was een eind rijden, maar ik ben heel blij dat ik het heb gedaan.

In deze blog wil ik ook de minder leuke dingen delen. Zojuist kreeg ik het bericht dat Lind & Co helaas De onbeschoft aantrekkelijke man en Vlinders niet uit gaan brengen als audioboek. Als reden geven ze aan dat ze op 'safe' spelen omdat de perspectieven steeds in de lopende tekst veranderen. Dat zorgt ervoor dat je als luisteraar vaak moet schakelen. Op zich niet erg, maar aangezien een audioboek een vrij grote investering is, houden we het dit moment toch een beetje op 'safe' en kiezen alleen die boeken uit die het meest audiovriendelijk zijn. Wel houden we ons aanbevolen voor toekomstige titels of wellicht andere titels die geschreven zijn vanuit één perspectief per hoofdstuk. Laat dat nu precies zijn wat ik zo leuk vind om te doen...

Liefs, EstherRead more

De onbeschoft aantrekkelijke man

Gisteravond kreeg ik het bericht van NBD Biblion dat De onbeschoft aantrekkelijke man is geaccepteerd! Geweldig, nummer vier in de bibliotheken én het eerste boek dat ik in eigen beheer heb uitgegeven. Zo fijn dat er straks heel veel lezers kunnen kennismaken met dit boek. De onbeschoft aantrekkelijke man is eigenlijk mijn derde boek, ik heb het na Gewoon puur Emma geschreven. Het duurde voor mijn gevoel (als erg ongeduldig persoon) te lang voordat Gewoon puur Emma werd uitgebracht door Boekscout, ik had tenslotte alweer een nieuw verhaal klaar. Het boek, althans de eerste versie, heb ik toen onder vriendinnen, collega's en vage kennissen verspreid als e-book. Nadat Het Rubens meisje verscheen en terwijl ik Een klus voor twee schreef, kreeg ik spijt. Spijt als haren op mijn hoofd dat ik geen "echt" boek had van De onbeschoft aantrekkelijke man. Ik wilde het ook graag delen als e-book op Kobo dus ik besloot om het alsnog in eigen beheer uit te geven. Mijn liefde voor Zeeland en tuinieren spat van het boek, al zeg ik het zelf. De gesprekken tussen Lotte en Karen waren een feestje om te schrijven. Zinnen als 'Playing hard to get?' en het antwoord van Lotte 'Je hebt me al gehad, dus dat is niet waar.' En 'Je hebt niet veel aan, hè,' van Roosje toveren bij mij nog steeds een enorme glimlach op mijn gezicht o, en vergeet de Keizerspinguïns niet...

Het is echt een cadeautje als een lezer een prachtige foto van een van mijn boeken deelt. De foto bij deze blog is van Cindy. Zij heeft met Pasen Vlinders gelezen en ervan genoten, heb ik begrepen. Wat een plaatje, hè! Helaas hebben de Kobo e-readers geen kleurenscherm, zodat je de kleuren van de cover niet meekrijgt, maar de strakblauwe lucht, de bloemetjes, de koffie en de taart maken er een feest van.

De prachtige recensie van Ilona die ik kreeg voor Het Rubens meisje wil ik ook nog onder de aandacht brengen. Potverdrie, weer vijf sterren! Ilona heeft het boek zo mooi omschreven, dat ik haar zover kreeg dat ze de schilderijen van Rubens heeft opgezocht, vind ik fantastisch! Eva en Dan, Wenen en Rubens en natuurlijk de rockmuziek van Nickelback. Ja, ook dit boek is heel speciaal. Zoals Annemiek heel lief aanvulde: Al jouw boeken zijn speciaal voor jou. Overal ligt een stukje van je hart in! Dat maakt de boeken speciaal.

Liefs, Esther

Read more

NBD Biblion

Cadeautjes voor mezelf zijn eigenlijk altijd boeken. Dit keer heb ik mezelf de ingelijste collage van de covers cadeau gedaan. In onze keuken hingen vier lijstjes op A4 formaat met de covers van de eerste vier boeken en de cover van Een klus voor twee stond op de ombouw van de verwarming. Met een zesde boek erbij werd het een rommelig geheel, daar hou ik niet van, er was actie vereist. Regelmatig blijf ik voor de lijst stilstaan, zes boeken en een kort verhaal, wie had dat ooit kunnen denken... soms heb ik dat overzicht nodig om het te beseffen hoeveel dat is. Hoeveel personages en verhaallijnen ik al heb uitgewerkt. Bij ieder boek blijven mijn ogen even hangen. Pencarrow met lieve Rebecca en heel veel Disney, Gewoon puur Emma met de gelijknamige hoofpersoon en mijn liefde voor Zweden, Het Rubens meisje met de meesterwerken van Rubens, Wenen, Nickelback en plichtsgetrouwe Eva, De onbeschoft aantrekkelijke man met Lotte en Lucas, mijn liefde voor Zuid-Beveland én tuinieren. Een klus voor twee met stoere Iris van de Stroom en de drie T's en Vlinders met Annabelle en Sebastian, beide beschadigd door hun jeugd en hunkerend naar liefde.

Het nieuws van afgelopen week was de acceptatie van Een klus voor twee door NBD Biblion. Als boekenwurm vind ik het fantastisch dat mensen straks een bibliotheek in kunnen lopen en dan een boek van mij mee naar huis kunnen nemen. Landelijk gezien zijn Gewoon puur Emma, Het Rubens meisje en Een klus voor twee te leen. In de Zeeuwse bibliotheken zijn alle zes de boeken te leen. Maak daar ook gebruik van! Het maakt mij echt niet uit of je een boek bij mij koopt of dat je het leent van een bibliotheek. Lezers ontspanning geven, een vlucht uit het dagelijkse bestaan en de onzekere situatie in de wereld, dat is wat ik wil bieden.

Vorige week besefte ik dat ik vrijwel alleen positief schrijf over mijn schrijversbelevenissen. Nou is 90% ook absoluut positief, maar er zijn ook negatieve kanten. Heel jammer vind ik het bijvoorbeeld dat ik twee jaar geleden een exemplaar van Pencarrow heb opgestuurd naar de eigenaren van het landgoed Pencarrow. Compleet met een super nette Engelse brief en een korte samenvatting van het boek. Daar heb ik nooit een reactie op gekregen. Hetzelfde geldt voor een exemplaar van Het Rubens meisje dat ik heb afgegeven in de museumwinkel voor de vrouwelijke conservator van Het Rubenshuis. Ook met een brief met uitleg en het verzoek om het boek door te geven aan een personeelslid, als de conservator zelf geen feelgood leest. Dat was in november...

Op 14 mei is de uitreiking van de Valentijnprijs. Het lijkt mij leuk om daarnaartoe te gaan, ook al is het een flink eind rijden. Nadat ik wat mensen heb gepolst, gaan Jacodine van de Velde en ik carpoolen richting Ermelo. Er komen auteurs, lezers, bloggers, uitgevers, het wordt vast een groot feest! Van de vijf genomineerde boeken heb ik er drie gelezen. Nummer vier staat al paraat op mijn e-reader en ja, ik heb een duidelijke voorkeur.

Liefs, EstherRead more

Tegeltjeswijsheid

Eind vorige week appte ik met lezeres Geja over boeken, lezen en vriendschap. Ze weet dat ik nogal aan mezelf heb getwijfeld voordat Vlinders uitkwam en deelde na het lezen van het boek mooie en lieve woorden over de inhoud. Wat ze precies schreef, kan ik niet meer terugvinden, ik zit op te veel verschillende Facebook-pagina's ;-). Het kwam erop neer dat haar woorden erg goed waren voor mijn zelfvertrouwen. Daar haakte ik op in door te zeggen dat ik haar opmerking boven mijn bed ging hangen, zodat ik het nooit meer zou vergeten. Wat doet Geja: ze maakt gelijk de drie tegeltjes die je in de collage ziet. Wat ben je toch een heerlijk mens!

De foto van het verhaal van Bookstagrammer Joyce moet ik ook noemen in deze blog. Het begon met een bericht waarin ik was getagd op Instagram. Books.ofjoy had Vlinders gelezen en gaf mij maar liefst vijf sterren voor het verhaal! Waanzinnig natuurlijk, maar dat was nog niet alles. Joyce ging gelijk verder in Pencarrow, Valse start én De onbeschoft aantrekkelijke man. Na het lezen van Pencarrow en Valse start deelde ze het verhaal zoals je in de collage ziet. Echt superlief en zo toepasselijk met Belle, Rapunzel én Simply Red. Ik was er helemaal door vertederd.

Op zaterdag heb ik in Goes geluncht met Moniek en Sophie. Sophie is een oud-collega van Bruna en Moniek is haar moeder. Toen Sophie net bij Bruna begon, vertelde ze gelijk aan haar moeder dat er een schrijfster in de Bruna werkte. Dat vond Moniek zo leuk, ze begon mijn boeken te kopen... en dat uitje werd een wekelijks ritueel. Een heleboel blogs terug heb ik al geschreven over het lieve kaartje dat ik kreeg waarin stond dat ze zo van mijn boeken genieten. Nadat Moniek en Sophie ze hebben gelezen gaan de boeken door naar oma. Drie generaties die mijn boeken lezen, dat vind ik een enorme eer! We hebben niet alleen over boeken gekletst, hoor. Behalve voor hun dochter en zoon zorgen Moniek en Richard namelijk ook voor drie pleegkinderen. Wat een enorm groot hart vol liefde moet je hebben om die zorg op je te nemen. Daar heb ik heel veel respect voor!

Gisteren was er nog een kleine "discussie" op mijn privé pagina op Facebook over de recensie van Marieke Scheers. Ik heb Marieke gevraagd of ze een recensie voor Vlinders wil schrijven, omdat zij een echte Hebban recensent is. Zoals ik gelijk aangaf in mijn bericht bij de link naar de recensie, vind ik dat Marieke het prachtig heeft verwoord. Natuurlijk geeft ze puntjes van kritiek en dat mag ze ook , daar kan ik weer van leren. Er zijn ook punten waar ze mij juist heel veel lof voor gaf, daarom ben ik oprecht heel blij met de recensie. De "discussie" ging over het aantal sterren dat was toegekend. Lieve Annemiek, Amarins en Marieke Douwes-Fransz gaven hun mening daarover, waar ik dan weer stiekem erg van genoot. Het grappige was dat behalve Annemiek ook Martine Hoogschagen dacht dat de reacties op de Feelgood Books-pagina stonden. Daar heb ik smakelijk om gelachen. Op de Feelgood Books-pagina staat trouwens ook een winactie voor Vlinders...

Tenslotte wil ik nog één ding rechtzetten: bij het vragen om recensies ben ik vergeten om Melanie Hoogvliet te benaderen. Daar heb ik nu spijt van en dat ga ik rechtzetten. Eind van de week heb je jouw exemplaar van Vlinders in huis Bookstamel!

Op Hebban staat een themaschrijfwedstrijd die past in het boekenweekthema "Eerste liefde". In maximaal 100 woorden mag je een verhaal indienen. Dit is mijn inzending:

‘Ha mannetje, heb je lekker geslapen?’ Ondertussen schuift ze de gordijnen open. ‘Ja.’ Het komt eruit met een diepe zucht, hij steekt zijn armpjes naar haar uit. Zijn mama tilt hem op en knuffelt hem. Haar zoon heeft rode wangetjes en is nog heerlijk warm na zijn middagdutje. Na een kus op zijn wangetje legt ze hem op het aankleedkussen neer en bevrijdt hem uit zijn slaapzak. Hij staart nog daas voor zich uit. Haar moederhart overspoelt haar met liefde voor haar kind. ‘Wat ben je toch een schatje.’ Het jongetje kijkt haar nu recht aan en zegt: ‘Hou jou.’

Liefs, Esther
Read more

Schrijven!

Deze week heb ik voor het eerst sinds weken weer geschreven, zalig! Door alle voorbereidingen en de sociale media-bom die ik had gepland voor de verschijning van Vlinders bleef er geen tijd over om te schrijven. Ik mis het gelijk, het kriebelt en bruist vanbinnen dan enorm. Ideeën die al langere tijd in mijn hoofd zitten, vertrouw ik aan een Word-document toe. Toch merk ik dat ik ook veel ideeën gewoon opsla in mijn hoofd. Daar las ik eerder deze week een mooie uitspraak over van een andere auteur, sorry ik weet niet meer wie het was. Het was een man en hij stelde dat als je een idee krijgt terwijl je het niet gelijk kunt opschrijven en je herinnert het je op een later tijdstip nog, dat het dan een goed idee is. Minder goede ideeën schijn je sneller te vergeten... Interessante theorie.

Hebben jullie al genoeg van mijn berichten over de Hebban rank? Vette pech, want ik blijf ze delen, hahaha. Dat de keuze die ik heb gemaakt om Vlinders in eigen beheer uit te geven en het boek gelijk te delen op Kobo en Kobo Plus zo goed zou uitpakken, had ik nooit maar dan ook nooit durven dromen. Vandaag staat Vlinders op 68 in de algemene rank en op 10, ja je leest het goed TIEN, in de feelgood rank!!!

Bijzonder leuk vind ik dat er nieuwe lezers bijkomen, zoals Carla. Gisteren deelde zij de collage bij deze blog met daarbij de woorden: Mijn gelezen boeken. Favorieten van deze maand met stip Vlinders en Tot aan de zon en terug. Jeetje, dat is voor mij een droom die uitkomt. In één adem genoemd worden met Jill Mansell. Als er één internationale feelgoodauteur mijn grote voorbeeld is dan is het Jill. Met het lezen van haar eerste feelgoodroman Solo ging voor mij de wereld open van de feelgood. Om haar te eren komt haar naam ook terug in manuscript nummer zeven. Maar even terug naar de reactie van Carla, ik moet daar dan op reageren en heb dat precies zo gedaan als hierboven geschreven is. Haar reactie: Wat een heerlijk boek. Met een lach en een traan. Ik ging zo in het boek op dat ik riep: 'Ah nee toch.' Of heel hard moest lachen... mijn man en stiefdochter dachten: die wordt niet goed hahaha. Het blijft nog lang bij je dit verhaal. Dank je wel.

Aan alle andere lezers: bedankt voor jullie mooie woorden en prachtige collages.

Liefs, EstherRead more

Vlinders

Ja, geen originele titel voor deze blog. De titel hoort, voor mijn gevoel aan te geven waar het om draait en dat is Vlinders! Vorige week vrijdag verscheen mijn zesde boek, wat een ongelooflijke week heb ik beleefd. Op vrijdagmorgen had ik met Jacodine afgesproken bij de Drvkkery in Middelburg. Perfect gepland, want ik kon gelijk de bestelde boeken afleveren bij Jaap. Uiteraard dronken we takkenthee en kletsten we uitgebreid over boeken en het schrijversvak, supergezellig was dat.

Op vrijdagavond had ik nog steeds geen bevestigingsmail gekregen van Kobo, daar baalde ik behoorlijk van aangezien ik op dinsdagmorgen om half zeven het boek al had geüpload. Om een uur of half tien in de avond zag ik op Instagram een verhaal voorbij komen van Marleen (missp_her_books_read) met daarin een prachtige collage van Vlinders met daarbij NEW! Toen ik Marleen een berichtje stuurde om door te geven dat Vlinders nog niet op Kobo Plus stond, gaf zij aan van wel. Geweldig! Het mailtje van Kobo kwam pas om half één...

Van alle reacties die volgden op de bestelde boeken die ik had verstuurd compleet met de meest mooie foto's van de cover, werd ik heel blij! Op zaterdag was lieve Annemiek de eerste die een recensie deelde en wat voor recensie, meteen vijf sterren! Tijdens de bezorgronde door Zeeland die dag, heb ik de bestelde boeken van The Readshop in Domburg en het persoonlijke exemplaar voor eigenaresse Miranda afgeleverd. Wat een enthousiaste ontvangst kreeg ik daar, bedankt dames! Een exemplaar van Vlinders heb ik gelijk gesigneerd en deze werd apart gelegd voor een klant die Een klus voor twee had gelezen, superleuk. Terwijl ik daarmee bezig was kwam er een man de winkel in, deze heer met de voornaam Jaap liep tien minuten later met een gesigneerd boek weer naar buiten. Dat was dus nummer twee. Wacht eens even... het is ook de tweede Jaap in deze blog. Het is dus een ode aan de Jaaps van deze wereld dat ik de vader van Iris de naam Jaap heb gegeven in Een klus voor twee :-D.

Ja, en dan de foto van Vlinders op Hebban boven deze blog. Dat is voor mij de graadmeter van hoe het met het boek gaat. Omdat er heel veel Kobo Plus lezers zijn en ik pas ongeveer twee maanden later kan zien hoeveel, is Hebban voor mij belangrijk. Het boek kwam op 20 maart binnen op nummer 896 en vandaag staat het op 151. De hoogste plaats die ik daarvoor had behaald was Pencarrow met 856... Holy gaucamoly! En kijk dan naar de cijfers: tot nu toe alleen maar vier en vijf sterren. Er is ook een speciale Feelgood rank en daar sta ik vandaag op nummer 31. Geloof me als ik jullie vertel dat ik dit nooit, maar dan ook nooit had verwacht. Natuurlijk vind ik Vlinders een fantastisch boek en ben ik er megatrots op, maar dat de lezers dat ook vinden, is iets waar ik alleen maar van kon dromen. De mooie woorden voor het boek van de drie recensenten sluit ik in mijn hart. Dat ik lezers weet te raken door puur te schrijven op mijn gevoel en vanuit mijn hart is wondermooi. Lieve Amarins, Ilona en Lisette, mijn dank is groot! Zit ik nu alleen maar op mijn roze wolk in de zevende hemel? Nou nee, er is een recensent die ik niet ken en wiens mening ik wel heel belangrijk vind. Volgens Hebban leest zij op dit moment mijn boek...

Tot slot nog een mooie belevenis. Weten jullie nog dat ik vlinders had gered vanuit onze loods en deze in een plastic bakje naar onze schuur heb gebracht om te overwinteren? Ze zijn inmiddels weer wakker uit hun winterslaap. Bijna allemaal hebben ze door kieren in het dakbeschot hun weg naar buiten gevonden. Behalve één. Ik ging een besteld boek op de fiets naar het lokale postnlpunt brengen en trof in de schuur een vlinder aan die door het raam naar buiten probeerde te gaan. Het lukte niet om hem naar buiten te begeleiden. Heel voorzichtig heb ik de vlinder tussen mijn handen genomen en eenmaal buiten vloog hij over de coniferenhaag weg. Het was een dagpauwoogje.

Liefs, EstherRead more

Vervroegde verschijningsdatum

Op internet zie ik het ene na het andere boek dat later verschijnt dan in eerste instantie is aangegeven. Soms scheelt het een week, soms zelfs meerdere weken. Met grote trots kan ik aankondigen dat de verschijningsdatum van Vlinders met een week is vervoegd! Vrijdag 18 maart is de officiële datum, maar de eerste lezers kunnen hun pakketje vandaag al in de brievenbus verwachten. Op dinsdag laat in de middag kwamen vijf dozen met boeken bij mij binnen. Toen begon de grote signeer-, inpak- en adreslabelklus. Op woensdag zijn de pakketjes van lezers die buiten Zeeland wonen verstuurd en op zaterdag gaan Bert en ik een bezorgronde in Zeeland doen.

De Bruna in Goes moest op woensdag natuurlijk de primeur van het boek krijgen, gevolgd door De Drvkkery in Middelburg op vrijdag. Beide boekwinkels hebben groot ingekocht, daarvoor dank! Wanneer ik vandaag de laatste boeken heb ingepakt voor zaterdag, zou je denken dat ik kan gaan relaxen. Niets is minder waar.... Een aantal lezers heeft aangekondigd dit weekend gelijk in Vlinders te gaan lezen. En dat zijn precies de lezers wiens mening ik erg belangrijk vind.

Op mijn sociale media heb ik een foto gedeeld met daarop de namen van de recensenten die ik gevraagd heb om Vlinders te lezen en te beoordelen. Voor mij geen vastgepinde datums waarop zij hun recensie bekend moeten maken. Al dat gestress is niet goed voor een mens. Het lijkt mij veel leuker als er geleidelijk aan recensies verschijnen.

Als laatste wil ik nog aandacht vragen voor een actie die door feelgoodauteur Chantal Claassen is opgezet: Feelgood voor Oekraïne. Via de site: https://feelgoodvooroekraine.wordpress.com kun je tickets kopen voor maar € 2,50 per stuk en daarmee feelgoodromans winnen. De volledige opbrengst gaat naar giro 555. Inmiddels zijn er 58 boeken te winnen. Daar staan Een klus voor twee en Vlinders ook bij dus doe vooral mee!

Liefs, EstherRead more

Eerste exemplaar

Wat een week was het, echt ongelooflijk. Het ene na het andere hoogtepunt. Het begon met het voltooien van het controleren van de digitale drukproef van Vlinders op vrijdag en het bericht van BoekXpress dat het eerste exemplaar nu gedrukt zou worden. Toen kwam op maandag de recensie van Amarins (frisian_booklover op Instagram) voor De onbeschoft aantrekkelijke man, waar ik dolblij mee ben. Amarins heb ik leren kennen toen ze Gewoon puur Emma bij mij bestelde. Ze was zo razend enthousiast over mijn tweede boek, ik was bang dat andere boeken daarmee in vergelijking tegen zouden vallen. Ja, dat is onzekerheid van mijn kant. Ik kan wel schrijven wat ik mooi vind, maar dat ik lezers echt raak, is een droom die uitkomt.

Terwijl ik deze blog schrijf, knippert het lichtje van mijn telefoon. Een melding van Instagram. Amarins heeft haar recensie voor Het Rubens meisje gedeeld. Vijf sterren! Ja, je leest het goed de maximale score. Ik deel de korte versie van haar recensie hierbij:

Vanmorgen sloeg ik dit prachtige boek dicht. Wat was dit genieten met een hele grote G. Wat had ik al genoten van haar voorgaande boeken. Er zaten al pareltjes tussen. Maar wat mij betreft is dit echt de mooiste!

Het verhaal van Eva en Dan! Twee personen waar je eerst heel erg van gaat houden, maar later ga je Dan bijna haten. Je wordt constant heen en weer geslingerd tussen de emoties. Een boek met prachtige thema's, je krijgt zelfs een stukje kunstgeschiedenis mee wat helemaal past in het verhaal.

Een verhaal vol wendingen, liefde en verdriet. Een verhaal waar de vaart er goed in zit en dat vanaf de eerste tot de laatste bladzijde genieten is! Een top verhaal.

Jouw mooie woorden doen mij onnoemelijk veel. Duizendmaal dank, Amarins! De volledige recensie kun je op Hebban lezen.

De collage bij deze blog bevat drie posts van de Facebook en Instagram-groep Romance op Kobo Plus. Wat bijzonder om zo in het zonnetje te mogen staan met de Get to know me, This or that en de mini review ook nog in roze en blauw, waar ik zoveel van hou.

Het filmpje dat ik gisteren op mijn auteurspagina op Facebook en op Instagram heb gezet, heeft zo veel mooie reacties opgeleverd. Ik vergeet wel eens dat ik niet iedereen persoonlijk ken die mij volgt. Toen ik ging opnemen had ik niets voorbereid, dit is puur zoals ik ben. Puur Esther om het zo maar te zeggen. Bij puur ga ik gelijk aan chocolade denken, dat ter zijde... Dat ik emotioneel werd, was duidelijk. Al het werk dat je verzet voordat je het boek uiteindelijk in je handen hebt, kwam op dat moment naar boven. Het eerste exemplaar in je handen houden is de bekroning op het werk.

Als jullie mij zoeken: ik zit op mijn roze wolk in de zevende hemel.

Liefs, Esther

Read more

De cover

Daar is hij dan: de cover van Vlinders! Wat is hij mooi geworden, ik ben er helemaal verliefd op. Op de originele foto, die ik in 2008 in Cornwall heb gemaakt, staat alleen het landhuis met het omliggende landgoed. Gina heeft deze bewerkt met foto's van vlinders die ik in mijn eigen tuin heb gemaakt, dat vormt de basis voor de cover. Aan de medewerkers van BoekXpress heb ik de wens geuit om iets extra's te doen op de cover, zodat deze het echte feelgood-gevoel weergeeft. Nou dat is ze gelukt. Ik heb letterlijk naar Melissa van BoekXpress gemaild hoe ze kan weten dat ik dol ben op roze en donkerblauw. Donkerblauw? Ja, de achterkant en de rug van het boek zijn in donkerblauw uitgevoerd. Op mijn Facebook-pagina en op Instagram zal ik de gehele cover delen.

De meest gestelde vraag van afgelopen week was: wanneer verschijnt Vlinders? Daar heb ik inmiddels het antwoord op. Het wordt vrijdag 25 maart. De definitieve bestanden neem ik nog een laatste keer door en dan wordt het eerste exemplaar gedrukt. Samen met de medewerkers van BoekXpress ga ik het boek dan "keuren".

De opmaak van het boek ziet er fantastisch uit. Het heeft op mijn verzoek aan het begin van ieder hoofdstuk iets extra's gekregen. Daarover volgende week meer. Sterker nog, volgende week zal ik de eerste pagina's delen op mijn website. Voor iedereen die de flaptekst heeft gemist, zal ik deze hieronder nog een keer delen:

De Londense fotografe Annabelle heeft een mooie opdracht in de wacht gesleept. Ze mag de kunstcollectie van Trevillion House fotograferen. De opdracht zorgt ervoor dat ze vriendschap sluit met Elizabeth Trevillion en haar schoonmoeder Beatrice. Wanneer Annabelle de zoon en kleinzoon van de dames ontmoet, is het lust op het eerste gezicht. Normaal valt ze op blonde Vikingen, maar met de donkerharige Sebastian zou ze best een nacht willen doorbrengen. Meer eigenlijk niet. Dat haar moeder door haar vader in de steek is gelaten toen zij zwanger bleek te zijn, heeft zo zijn weerslag op Annabelle. Ze wordt simpelweg niet verliefd. Tijdens een lunch komt ze erachter dat Sebastian geen vaste relatie wil en flapt ze eruit dat ze best een seksdate met hem wil. Hij gaat akkoord. Ze genieten van elkaar, maar dan komen er gevoelens in het spel…

Liefs, Esther


Read more

Flaptekst Vlinders

Wat is het heerlijk om na maanden wachten nu eindelijk bezig te zijn met het uitgeven van Vlinders. Voor de cover had ik een foto in gedachten. Op zich een prachtige foto, maar een beetje saai voor op de cover van het boek, ik miste nog iets. Voor dat "iets" heb ik de hulp gevraagd van Gina. Zij is ontzettend handig met photoshoppen en ze heeft daarmee verschillende ontwerpen gemaakt. Beiden zijn wij perfectionistisch en dat heeft tot een heel mooi resultaat geleid. Nee, de foto bij deze blog lijkt in de verste verte niet op de cover. Jullie dachten toch niet dat ik alles gelijk prijsgeef ;-). De medewerkers van Boekxpress gaan nu aan de slag met ons ontwerp. Ze zullen er ongetwijfeld een prachtige cover van maken. Misschien kan ik deze volgende week wel met jullie delen.

Na mijn blog van vorige week kreeg ik gelijk bestellingen voor de paperback van Vlinders binnen. Fantastisch! Het is een geweldige eer voor mij dat lezers het volgende boek bestellen puur op basis van de titel. Jullie enthousiasme is zo fijn voor mij! Jacqueline vroeg of ze een abonnement af kon sluiten, zodat ze ieder nieuw boek automatisch krijgt toegestuurd. Heerlijk! Ineke schreef heel mooi: Jaaa!!! Er komt weer een nieuw boek. Ik kijk er weer naar uit Esther. Zet mij maar alvast op de bestellijst. Als een vlinder fladderen mijn gedachten dan weer een paar uur lekker weg... Brenda gaf aan dat ze het boek graag wil kopen en voor mij wil verkopen in de Bruna in Goes. Deze drie schatten zijn allemaal oud-collega's, het betekent veel voor mij dat iedereen zo meeleeft.

Voor Vlinders ben ik van plan om aan boekpromotie op Facebook en Instagram te doen. Als er lezers, bloggers of redacteurs zijn die een recensie-exemplaar willen ontvangen in ruil voor deelname, dan kunnen ze contact met mij opnemen. Drie namen heb ik al op mijn lijstje gezet: Amarins Elzinga, Karin van der Lee en bookstagram_ilona.

En dan nu de flaptekst:

De Londense fotografe Annabelle heeft een mooie opdracht in de wacht gesleept. Ze mag de kunstcollectie van Trevillion House fotograferen. De opdracht zorgt ervoor dat ze vriendschap sluit met Elizabeth Trevillion en haar schoonmoeder Beatrice. Wanneer Annabelle de zoon en kleinzoon van de dames ontmoet, is het lust op het eerste gezicht. Normaal valt ze op blonde Vikingen, maar met de donkerharige Sebastian zou ze best een nacht willen doorbrengen. Meer eigenlijk niet. Dat haar moeder door haar vader in de steek is gelaten toen zij zwanger bleek te zijn, heeft zo zijn weerslag op Annabelle. Ze wordt simpelweg niet verliefd. Tijdens een lunch komt ze erachter dat Sebastian geen vaste relatie wil en flapt ze eruit dat ze best een seksdate met hem wil. Hij gaat akkoord. Ze genieten van elkaar, maar dan komen er gevoelens in het spel…

Liefs, Esther


Read more

Vlinders

De eerste vakantieweek in Zweden heeft voor mij een hoop duidelijk gemaakt. In de prachtige natuur komen Bert en ik helemaal tot rust. Iedere dag trekken wij erop uit. Vlakbij de stuga zijn meerdere wandelroutes door het bos en langs het meer. We komen letterlijk niemand tegen. Rust, ruimte en de wonderschone natuur, wat kan een mens nog meer wensen? Maar dat is natuurlijk mijn bescheiden mening.

Voor mij is het deze week ineens heel duidelijk geworden dat ik mijn zesde manuscript in eigen beheer ga uitgeven. Net als bij De onbeschoft aantrekkelijke man ga ik daarvoor samenwerken met de productiemedewerkers van Boekxpress. De titel hebben jullie in de kop van deze blog al kunnen lezen: Vlinders. Binnenkort verschijnt dus boek nummer zes! De komende weken zal ik steeds meer onthullen over Vlinders. Wat ik nu al kan vertellen is dat het als paperback verschijnt en via mijn website of via een privébericht bij mij te bestellen is. Voor de liefhebbers van e-books heb ik goed nieuws: op de verschijningsdag zal ik ervoor zorgen dat Vlinders ook gelijk te lezen is via Kobo, Kobo Plus en Kindle.

Om jullie nog nieuwsgieriger te maken, wil ik alvast met jullie delen dat het verhaal van Vlinders zich grotendeels in Engeland afspeelt. Iets specifieker in Londen en in Hampshire.

Liefs, Esther

Read more

Madeliefjes

Het was me weer een week. Op dinsdag verscheen er zo'n mooi bericht op Feelgood Books. Beheerder Karin heeft Pencarrow op Kobo gelezen en schreef:

Wat heb ik genoten van Pencarrow van Esther Stui - auteur. Of ik in een warm bad terecht kwam. Romantiek, verlangen, jaloezie en spanning kwam er voldoende in voor. Weer wilde ik doorlezen en niet stoppen omdat het eten gemaakt moest worden ;-). Hetzelfde had ik bij De onbeschoft aantrekkelijke man, Gewoon puur Emma, Valse start en Een klus voor twee. Deze boeken zijn met zoveel liefde geschreven door deze lieve auteur. En daarom kijk ik enorm uit naar haar volgende boek.

Wanneer ik zo'n bericht lees, ontstaat er zo'n heerlijk warm geluksgevoel in mijn lijf. De mooie complimenten en dan ook nog een collage met madeliefjes. Daar heeft Karin echt tijd ingestoken en dat waardeer ik enorm! En dat is nog niet alles. Alle lieve reacties van andere leden onder het bericht, dat is geweldig! Vorige week was het twee jaar geleden dat ik mijn eerste boekcontract ondertekende. Nog maar twee jaar geleden... Toen kon ik alleen maar dromen van berichten zoals die van Karin.

Nu we het toch over Boekscout hebben. Ik kreeg twee mailtjes met links naar Het Rubens meisje en Een klus voor twee voor deelname aan de publieksprijs van Boekgoud. Met die mailtjes heb ik niets gedaan. Ik had zoiets van: laat maar, ik ga niet weer bedelen om stemmen. Totdat ik gisteren van oud-collega Eliza een berichtje kreeg dat ze op Het Rubens meisje had gestemd. Vandaag kwamen daar nog berichtjes bij van Geja en wederom een bericht van Karin op de Feelgood Books-groep. Ja, dan kan ik natuurlijk niet achterblijven! Wil je zo lief zijn om te stemmen? De link voor Het Rubens meisje is: https://boekgoud.nl/stemmen/11555 en die voor Een klus voor twee is: https://boekgoud.nl/stemmen/12320

Volgende week schrijf ik de blog vanuit Zweden. Bert en ik gaan er even twee weekjes tussenuit.

Liefs, EstherRead more

Recensie

Allereerst, wat ik in mijn vorige blog aangaf, leidde tot een paar verontruste appjes. Er werd gedacht dat ik wilde stoppen met schrijven. Nou, alles behalve dat! Het schrijven is mijn lust en mijn leven, dat blijf ik doen tot ik niet meer kan typen. De beslissing is dat ik stop met werken bij de Bruna in Goes en daar wil ik maar één ding over kwijt: het ligt niet aan mijn lieve collega's. Vanmiddag kreeg ik van een van de collega's een foto geappt van een klant die Een klus voor twee heeft gekocht. Zo lief! Voorlopig ga ik Bert meer helpen met de administratie van ons transportbedrijf en natuurlijk veel schrijven. En misschien komt er wel iets moois op mijn pad.

De recensie van Amarins voor Pencarrow heeft indruk op mij gemaakt. Het is voor mij als auteur zo fijn om te lezen dat wat ik wilde overbrengen, ook echt gelukt is. Haar woorden: Het verhaal is constant genieten, wordt nergens saai en bevat prachtige thema’s. Rangen en standen worden duidelijk maar ook zit het verhaal vol met liefde, rouw, verdriet, familiebanden en vriendschap. Wat ik in dit verhaal vooral bijzonder vond is dat het gaat over ‘omkijken naar elkaar’. Een thema wat iedereen zal aanspreken! sluit ik in mijn hart.

Van een lezer kreeg ik de vraag met hoeveel verhalen ik op dit moment bezig ben. Het belangrijkst is manuscript nummer zeven, maar dat bedoelde ze niet. Ik ben op onderzoek gegaan in de bestanden op mijn laptop en tel daar vijf verhalen in wording. Sommige hebben al meerdere pagina's en andere hebben alleen maar een paar inleidende zinnen.

De reactie van Vivian, die deze week Valse start heeft gelezen, vind ik geweldig. Ze vindt het te kort, ze zat er net zo lekker in. Nou Vief, wees gerust nummer zes en zeven zijn echte boeken en van de vijf anderen voorspel ik dat er één een kort verhaal zal zijn.

Liefs, EstherRead more

Pencarrow op Kobo en Kobo Plus

Op zondag 30 januari is het zover: Pencarrow verschijnt op Kobo, Kobo Plus en Kindle! Een paar dagen daarna zal bol ook wel volgen. De afgelopen weken heeft Uitgeverij Esvema zich uiterst succesvol ingezet om er een nog mooier boek van te maken. Aan het verhaal zelf is niets veranderd, er zijn wat wijzigingen aangebracht die het vlotter leesbaar maken. Over Uitgeverij Esvema gesproken, er zijn mensen die denken dat het een echt bedrijf is. Nee, we hebben geen KVK- nummer. Het is meer liefdewerk oud papier voor mijn mede bestuursleden. Of nieuw papier, het is maar net hoe je ernaar kijkt. Ik wil Veri en Marieke bedanken voor al hun hulp om het verhaal van Rebecca nog mooier te maken. Waar gaat het verhaal over? Ik zal de flaptekst delen:

De eenentwintigjarige Rebecca gaat na een verbroken relatie doen waar zij altijd al van gedroomd heeft, een boek schrijven. Zij vertrekt daarvoor naar het Engelse Cornwall. Rebecca komt tijdens een rondleiding in het landhuis Pencarrow op een idee en stuurt dit in briefvorm naar de eigenaresse. Hierdoor krijgt zij een baan aangeboden als gids in het landhuis. Zo ontmoet zij de kleindochter van de eigenaresse, de vijfjarige Sarah en op bijzondere wijze ook haar vader, James en wordt uiteindelijk de nanny van Sarah. Rebecca heeft sterke gevoelens voor James maar hij is verloofd met de beeldschone Lady Jemima. Door Rebecca’s zorg bloeit Sarah op en dat blijft ook niet onopgemerkt door de vader van Sarah.

Ben je een Disney-fan, dan is dit een must read! Door heel het verhaal heen heb ik allerlei Disney-figuren en -sprookjes verwerkt. De allermooiste recensie, die ik vrij snel na het verschijnen van de paperback kreeg, is van Govert, de eigenaar van Galerie Fi-Donc:

Net een leuk boek gelezen dat is geschreven door een leuke klant. Het is een roman waarin het verhaal zich afspeelt in en rond het landhuis Pencarrow. Niet voor niets draagt het daarom ook de naam Pencarrow . Aansprekend, omdat ik ons familiehuis, ook een landhuis, geërfd heb en nu aan het opknappen ben samen met een goede vriend. Wat heeft dit met animatie, of Disney te maken? Alles! De hoofdpersoon in het boek is een gigantische Disney-fan. Zelfs een prachtig beeld uit de Walt Disney Classics Collection wordt in het boek besproken en veel in het verhaal is doorspekt met Disney. Een feest der herkenning dus! Vooral de vrouwelijke Disney-fan zal dit een leuk boek vinden, maar natuurlijk ook een ieder die romantisch van hart is. Daarnaast zit het verhaal vol met grapjes van de hoofdpersoon, loopt het verhaal in sneltreinvaart, maar is desondanks zeer goed leesbaar. Knap! Ik ben benieuwd naar je volgende boek Esther!

Govert en zijn vrouw Angélique wonen inmiddels in het landhuis. Alle boeken die na Pencarrow verschenen zijn, hebben ze ook gelezen. In Een klus voor twee heb ik de verloskundige vernoemd naar deze Angélique.

Even iets heel anders, want het is niet altijd feest. Deze week heb ik een voor mij belangrijke beslissing genomen die mij zwaar valt. Hoe of wat dat verklaar ik later wel. Gelukkig kan ik altijd rekenen op de liefde van mijn man, mijn rots in de branding, en de luisterende oren van mijn vriendinnen. Het bericht van de Bibliotheek Domburg dat zij Een klus voor twee aan hun collectie hebben toegevoegd, kon niet op een beter moment komen.

Liefs, EstherRead more

Bibliotheekboek

Deze week heb ik via Facebook aan mijn lezers gevraagd of iemand het bibliotheekboek van Gewoon puur Emma in huis heeft. In Zeeland zijn bij de verschillende bibliotheken de boeken van Gewoon puur Emma uitgeleend tot eind januari of begin februari en ik wilde zo graag zo'n "hard cover" in mijn handen hebben. Ik weet zeker dat als ik een boek bij de bibliotheek in Goes zou vinden, dat ik het dan zou knuffelen. Ja, ik knuffel graag... Het is voor mij zo bijzonder! Dat zat er helaas niet in, maar een van mijn lezers heeft het boek thuis en zij stuurde mij de eerste foto. Diezelfde dag heeft Akkemarijke, die de foto bij deze blog heeft gemaakt, het boek speciaal gereserveerd en ze stuurde mij twee foto's. Normaal heb ik een hekel aan stickers op boeken. Wanneer ik een boek koop, verwijder ik als eerst de stickers. Zo zonde van het boek... maar deze NIEUW sticker is fantastisch! Geja is naar haar bibliotheek gegaan, daar was het boek ook uitgeleend. Geweldig natuurlijk! Zij stuurde, heel lief, een lijst van bibliotheken in de provincie Groningen waar het boek verkrijgbaar is.

Lucien, mijn enige mannelijke collega bij de Bruna in Goes, heeft De onbeschoft aantrekkelijke man gelezen. Het is voor hem herkenbaar, omdat zijn vrouw in de Zeeuwse Oase (zoals de Zeeuwse Rozentuin nu heet) werkt. Hij vond het een leuk boek en had nog nooit van het Arendsslot, dat in het boek voorkomt, gehoord. Grappig om een mede Zeeuw nog wat nieuwe toeristische informatie te kunnen geven. Lucien vond de liefdesscènes vrij expliciet. Dat vind ik dan weer zo lief, omdat ikzelf vind dat ik die scènes juist niet expliciet beschreven heb.

Het allerleukste bericht dat ik deze week via mijn website ontving is van Anneke, "de stem" van het luisterboek van Het Rubens meisje. Ze wilde mij bedanken voor de complimenten die ik aan Dedicon heb overgebracht. Ze schreef dat ze het voorlezen met heel veel plezier heeft gedaan en dat ze het verhaal werd ingezogen. En toen kwam het: "Leuk is misschien nog te weten dat ik in de leesperiode zelf in Madrid was en naar het Prado ben gegaan om Rubens te bewonderen en onder de indruk was van zijn werk." Mijn week kan niet meer stuk!

Liefs, Esther
Read more

Dedicon

Deze week ontving ik de cd's met de luisterboeken van Dedicon. Wat was het een feest om naar Het Rubens meisje te luisteren! De voorleesster, ja ik typ met opzet ster, deed dat zo goed. Ze las vlot en duidelijk voor en heeft een prettige stem om naar te luisteren. Ik had nog nooit naar een luisterboek geluisterd, ik ben tenslotte een boekenwurm... Het deed mij denken aan de tijd dat ik een klein meisje was en regelmatig last van oorontsteking had. Onder een deken lag ik dan op de bank te luisteren naar sprookjesplaten die door Martine Bijl en Jos Brink werden voorgelezen. Best bijzonder was het om precies te weten wat er zou komen. Ik kon de voorleesster zo souffleren. De cd met daarop Gewoon puur Emma heb ik niet helemaal geluisterd, omdat het te traag werd voorgelezen. Het was net alsof het op te lage toeren werd afgespeeld.

De foto bij deze blog is van Marleen. Ze heeft Valse start gelezen en daar dit moodboard bij gemaakt dat ik fantastisch vind! De foto's met haar interpretatie van het verhaal vind ik enorm goed gevonden. Vooral de Zwaan van Rotterdam, Rapunzel en Edward. Dat Simone steil haar heeft, is misschien niet terug te vinden in Valse Start. Daarvoor moet je waarschijnlijk eerst Pencarrow lezen.

Als laatste wil ik een leuke gebeurtenis met jullie delen. Gisteren was ik aan het werk in de Bruna. Iedere dag worden daar pakketten voor Postnl afgeleverd door de medewerkers van een luxe modezaak in Goes. Gisteren vroeg de dame die er toen was of ze ook het boek De liefdesbrief van Lucinda Riley mocht kopen. Mijn collega pakte het voor haar, terwijl ik nog wat wenskaartjes voor de dame uitzocht. Ja, als iemand een boek bij mij komt afrekenen en het is een feelgood (in dit geval een spannend verhaal van Lucinda, maar dat ter zijde) vertel ik dat ik ook feelgoodromans schrijf. De dame was verrast en wilde mijn boek zien. Ze las de flaptekst en toen gebeurde het. Ze zei: 'Mag ik het boek nog ruilen?' De liefdesbrief ging weer terug en Een klus voor twee ging mee.

Liefs, EstherRead more

Hebban

Het is de laatste tijd een soort sport geworden om iedere dag een bezoekje te brengen aan mijn boeken op Hebban.nl. Iedere nacht worden de gegevens ververst en ontstaat er een nieuwe "rank". Vandaag staat Pencarrow op plaats 1094 en Valse start op 1104, geweldig toch! Voor de niet Hebbanisten onder ons, de rank bevat de 10.000 meest populaire boeken.

Valse start staat er pas sinds gisteren op. Amarins vroeg of ik Valse start ook aan Hebban ging toevoegen. Dat was wel mijn idee, maar voor het toevoegen moet een boek of kort verhaal een ISBN hebben. Omdat het ook op mijn website staat, vond ik dat een beetje overbodig plus een ISBN is niet gratis. Terwijl ik het berichtje van Amarins las, kreeg ik een ingeving. Wanneer je een boek of kort verhaal aan Kobo toevoegt, krijgt het automatisch een ISBN. Een halve dag later stond hij erop. Wel met de hulp van Debbie van de Hebban-chat, omdat ik weer eens niet goed gelezen had...

Zo leer ik iedere dag een beetje bij over het schrijven, vind ik dingen uit door te zoeken of krijg ik tips. Anja de Rijk heeft bijvoorbeeld Een klus voor twee gelezen en beoordeeld. Vanmorgen had ik een compleet Word-bestand in mijn inbox met allerlei tips en dingen die haar opvielen. Uiteraard ook dingen die ze niet goed vindt, maar wel goed onderbouwd. Natuurlijk kon ik het niet laten om mijn weerwoord te geven op sommige dingen waar ik het niet mee eens ben. Anja kan dat gelukkig wel waarderen. Volgende week vertrouwt ze haar recensie aan haar website toe, spannend!

Met Martine Hoogschagen app en mail ik regelmatig, haar wil ik bedanken voor haar tips en goede raad en last but certainly not least heeft mijn lievelingsauteur Wendy Brokers Valse start gelezen zonder dat ik haar dat gevraagd heb en ze heeft de moeite genomen om haar visie daarop te geven. Top! En ja, zo leer ik iedere dag iets.

Momenteel schrijf ik verder aan mijn zevende manuscript. Zo grappig wanneer je een manuscript een tijdje "geparkeerd" hebt, omdat je met een eerder geschreven verhaal bezig bent qua correcties, om dan verrast te worden door het aantal woorden dat het manuscript al heeft. Toen ik op maandag het bestand opende stond de teller al op 36.000 woorden. Wil ik er al iets over kwijt? Ja, dat ik zelf geniet van wat ik tot nu toe geschreven heb. Daar draait het om, dat je schrijft wat je zelf zou willen lezen.

Liefs, Esther


Read more

Top vijf van lezers

In de afgelopen week verschenen op Facebook meerdere collages waar mijn boeken in voorkomen. Het idee is om een favoriete top vijf te maken van je gelezen boeken van 2021. In maar liefst vijf collages komen boeken van mij voor! In deze blog wil ik de vijf lezers bedanken voor hun mooie woorden en complimenten. Voor mij als auteur is het fantastisch om zoveel waardering te krijgen en te merken dat mijn boeken lezers raken. O, wat zou ik graag manuscript nummer zes met deze dames willen delen... Yvonne, Geja, Sandra, Amarins en Annemiek: duizendmaal dank! Waar komt dat duizendmaal dank nou vandaan? Ik hoor het jullie denken. Het komt door mijn liefde voor Disney. Belle uit Belle en het Beest zegt duizendmaal dank tegen de boekhandelaar wanneer ze haar lievelingsboek van hem krijgt. Dit soort teksten zitten in mijn hoofd... net zoals zinnen die ik heb geschreven. Wanneer ik door een van mijn boeken blader en halverwege een zin stop, weet ik vaak precies welke woorden daarna komen. Niet altijd handig, zeker niet als je een tekst wilt controleren. Ik lees dan finaal over typefouten heen, omdat de tekst in mijn hoofd wordt aangevuld.

Een bericht van een heel andere orde kreeg ik van oud-collega Diana. Als jullie mijn blog al wat langer lezen, weten jullie dat Diana mij maanden geleden de tip heeft gegeven over Passend Lezen. Zij had mijn naam ingetypt op de website van passend lezen omdat haar moeder slechtziend is en naar boeken luistert. Destijds stond er op de website dat Het Rubens meisje in januari 2022 zou verschijnen als luisterboek. Ik heb toen wat zoekwerk gedaan en ben uiteindelijk bij Dedicon uitgekomen. Zij maken de audioboeken. Na wat heen en weer gemail, zou ik een seintje krijgen wanneer Het Rubens meisje als luisterboek zou verschijnen. Gisteravond stond in het berichtje van Diana dat haar moeder Het Rubens meisje en Gewoon puur Emma beluisterd had. Toch erg jammer dat ik geen seintje heb gehad van Dedicon en wacht eens even? Gewoon puur Emma ook? Normaal ben ik niet zo iemand die zichzelf op de voorgrond plaatst, maar door zaken betreffende het auteur zijn komt er een gedrevenheid in mij naar boven... dus ik heb Dedicon gemaild en kreeg al snel antwoord. De mailer kon niet achterhalen waar het nu precies mis is gegaan, maar ik krijg twee presentexemplaren van Het Rubens meisje en Gewoon puur Emma toegestuurd. Netjes opgelost zo!

Het Rubens meisje blijkt uitleenklaar gezet op 18 november door Dedicon en Gewoon puur Emma op 16 december door CBB wat staat voor de Christelijke Blinden Bibliotheek. Door dat laatste verwonderde ik mij een beetje. Ik zie Gewoon puur Emma absoluut niet als een boek dat door de regels van een Christelijke bibliotheek heen zou komen. Er wordt wel eens in gevloekt en seks is er absoluut in aanwezig, alhoewel ik de seks niet expliciet beschrijf.

In spanning wacht ik af. Het lijkt mij zo bijzonder om een boek voorgelezen te krijgen dat ik zelf heb geschreven. Het is net alsof ik weer kind ben en naar een sprookjesplaat luister die door Jos Brink of Martine Bijl is ingesproken.

Liefs, Esther
Read more

Pencarrow

Het eind van het jaar is echt zo'n moment om terug te kijken. Dit schrijfjaar heeft mij drie boeken opgeleverd: Het Rubens meisje, De onbeschoft aantrekkelijke man en Een klus voor twee. Drie boeken in één jaar, soms besef ik het niet eens hoeveel dat is. Als bewijs ligt de stapel van vijf bij ons standaard op de salontafel. Manlief vindt dat wel eens irritant omdat de stapel het signaal van de afstandsbediening naar de digitale ontvanger blokkeert. Toch blijven ze zo liggen. De stapel is het bewijs dat mijn droom nu werkelijkheid is. Ja, natuurlijk doe ik het voor de lezers, maar alle uren die er in gestoken zijn met het schrijven en alle uren die je na het schrijven van een manuscript bezig bent om het foutloos op de markt te krijgen, dat beseft een lezer niet.

Hoeveel ik sinds maart 2019 heb geleerd over het schrijven en de Nederlandse taal besef ik nu ik mijn eerste boek "Pencarrow" herlees. Mijn uitgever heb ik namelijk zover gekregen dat ze mij de rechten voor een e-book hebben gegeven. "Pencarrow" wil ik eind januari 2022 uitbrengen als e-book omdat het feelgood-genre meer en meer via e-readers gelezen wordt. In het boek zitten wel dingen die ik nu heel anders zou schrijven. De feitelijke tekst ga ik niet veranderen. Het gaat mij puur om "zij" te vervangen door "ze" om de tekst vlotter leesbaar te maken. Oké, misschien kom ik hier en daar nog wel een foutje tegen... Daar ben ik op dit moment mee bezig. En ja, ik ben nog steeds waanzinnig trots op mijn eersteling. Het is zo'n mooi, lief en romantisch verhaal met een vleugje humor en spanning.

Van twee lezers, Annemiek en Geja, heb ik geweldig mooie complimenten gekregen deze week. Beiden vertelden mij via Facebook dat ik schrijf vanuit mijn hart en dat voel je als je leest. Van zulke berichtjes kan ik de tranen in mijn ogen krijgen. Dat is wat ik als auteur wil bereiken en het lukt.

Fijne feestdagen en een gelukkig, gezond en liefdevol 2022!

Liefs, Esther

Read more

De cover van Valse start

Daar is de cover van Valse start. Met alle credits aan Gina Glaasker! Zij heeft van mijn saaie foto van een druilerige winterdag in Londen een echte feelgood-cover gemaakt. Het verhaal is helemaal af. Ik zal jullie niet langer in spanning houden en nu de flaptekst met jullie delen:

Dit verhaal begint waar Pencarrow is geëindigd.

Tijdens de sprookjesachtige bruiloft van Rebecca en James ontdekt Simone de ware identiteit van haar one night stand Ed. Hij blijkt Edward te heten en een neef van James te zijn. Simone schaamt zich voor haar gedrag destijds in Londen en ontwijkt Edward zo veel mogelijk. Weer thuis in Rotterdam neemt ze zich voor om hem uit haar gedachten te bannen. Een prima afleiding vindt ze in het nieuwe softwareprogramma dat geïntroduceerd wordt bij de bank waar ze werkt. Haar logisch denkende brein aan het werk zetten is veel beter dan haar hart verliezen aan een man die het geheid gaat breken. Maar zelfs op haar werk kan ze niet om Edward heen.

Krijgen jullie al zin om het verhaal te lezen? Ik hoop het zo!

Het is weer een geweldig samenwerkingsverband van Uitgeverij EsVeMa geweest. Voor de nieuwe lezers van mijn blog: Uitgeverij EsVeMa is in het leven geroepen ter controle van de boeken van Esther Stui. Dit om haar te behoeden voor "ongeduld". Dit zijn de eerste hilarische woorden in een groepsapp die, tijdens het controleren van Het Rubens meisje, in het leven is geroepen door mijn beste vriendin Marieke. Veri is toen ons team komen versterken. Beide dames zijn erg goed onderlegd in de Nederlandse taal en zonder hen ben ik nergens. Vanmorgen vroeg kreeg ik nog twee reacties van de dames op mijn flaptekst. Hun suggesties en redigeerwerk zijn van onschatbare waarde voor mij. Duizend maal dank, meiden!

Vanavond heb ik het document van Valse start geüpload naar Kobo en Kindle, zodra zij groen licht geven, zal ik het verhaal delen. Je hebt straks meerdere mogelijkheden. Het allerliefst koop je het verhaal voor €1,99 in de Kobo Shop. Heb je een Kobo Plus-abonnement dan kun je het verhaal gratis lezen. Op Kindle hanteer ik ook de prijs van €1,99. Op mijn website heb ik al een speciaal item aan het menu toegevoegd: "Kort verhaal", daar zal ik de tekst ook delen.

Wil je liever een papieren versie dan kun je het printen vanaf mijn website. Heb je geen printer of wil je het verhaal graag opgestuurd krijgen, dan kan dat ook. Ik print het dan voor je en stuur het naar je toe. Daarvoor vraag ik € 5,- dit gaat voornamelijk op aan verzendkosten, een envelop en een snelhechter. Stui Transport is de sponsor van inktpatronen en A4'tjes. Je bestelling kan je mailen naar: info@estherstui.nl

Hou mijn Facebook-pagina en mijn Instagram in de gaten!

Liefs, Esther

Read more

Valse start

Jullie denken vast allemaal: wat een vreselijk saaie foto bij deze blog... Ja, dat is het zeker, maar alles heeft een reden en zo ook deze foto. Het korte verhaal als vervolg op mijn eerste boek Pencarrow is klaar! Het manuscript wordt nu door Veri gecontroleerd en geredigeerd om vervolgens naar Marieke te gaan. Het is het verhaal van Simone, de hartsvriendin van Rebecca. Het personage Simone vond ik tijdens het schrijven van Pencarrow al zo leuk, ik moest er nog iets mee doen. In het boek heeft ze een droog gevoel voor humor en geeft ze van die heerlijke commentaren:

'Kun je jouw mobieltje aanzetten zodat ik een liveverslag krijg?'

'Je gaat rondleidingen geven, je gaat vertalen? Wat is je volgende stap, word je de butler?'

'Blauw, want rood sta ik iedere maand.'

"Rebecca, je kan toch niets met een half Pencarrow, veel te veel tocht.'

Na een ontmoeting met een zekere Ed tijdens een teambuildingsweekend in Londen, is Simone niet meer zo ad rem...

Maar hoe zit het dan met die saaie foto? Ja, ik hoor het jullie denken. Ik wilde weer een eigen foto gebruiken voor de cover en omdat het verhaal zich voor een gedeelte in Londen afspeelt, wilde ik er een bekend gebouw op hebben. Het zou leuk zijn om de foto wat te pimpen. En toen dacht ik aan Gina. Zij heeft twee hele leuke ontwerpen gemaakt van de cover van Een klus voor twee. Dus mijn stoute schoenen aangetrokken en Gina een bericht gestuurd. Heel spontaan bood ze gelijk aan om een paar ontwerpen te maken. Als hint heb ik haar gegeven dat ik de snoer van lichtjes zo leuk vind op de kerstcover van Een klus voor twee en dat ik van hartjes hou. Nou, ze heeft haar stinkende best gedaan met twee ontwerpen met daarop meerdere kleuren combinaties voor de titel en mijn naam. Echt superlief! Op het ontwerp dat de cover gaat sieren, was ik meteen verliefd! Als jullie lief zijn, deel ik de cover volgende week met jullie ;-).

De titel wil ik alvast delen: Valse start

Het korte verhaal ga ik in eigen beheer uitgeven als e-book op Kobo, Kobo Plus, Kindle en ik zal het op mijn website plaatsen. Op Kobo en Kindle ga ik een prijs hanteren van € 1,99. Met een Kobo Plus abonnement kun je het gratis lezen en op mijn website natuurlijk ook. Ik hoop het nog deze maand te kunnen publiceren. Hebben jullie nog mooi de tijd om Pencarrow opnieuw te lezen of alsnog te lezen.

Liefs, EstherRead more

De onbeschoft aantrekkelijke man op Kindle

Door een lieve en hartverwarmende tip van collega auteur Martine, ben ik mij gaan verdiepen in Kindle. Voor mij was een e-reader altijd een Kobo e-reader, maar er is natuurlijk meer. Na wat research begrijp ik dat Kobo de grote speler is in Nederland maar dat Amazon flink aan de weg timmert. Kindle is de dienst van Amazon waarop je e-books kunt lezen. Goh, dat ik daar nooit eerder naar heb gekeken... Hierbij dus een dikke merci aan Martine. Ja, merci want Martine woont in Frankrijk ;-) Sinds vanmorgen staat De onbeschoft aantrekkelijke man ook op Kindle!

De collage bij deze blog is de leescollage van Karin. Karin is de beheerder van Feelgood Books-groep op Facebook. Wat een eer voor Gewoon puur Emma om zo groot op de collage te staan. Op Instagram las ik zelfs dat Gewoon puur Emma Karins favoriet is van de gelezen boeken in november en dat is voor mij een onbeschrijfelijk mooi compliment! Karin heeft ook een recensie voor het boek geschreven. De zin: "Verdriet van scheidingen, verwaarlozing van een kind en verlies met rouwverwerking zorgt ervoor dat je de personages wilt beetpakken en omarmen." Wauw, die komt wel bij mij binnen. De emoties die ik wilde overbrengen komen echt bij de lezer binnen. Zoals ik al vaker geschreven heb: in Gewoon puur Emma zit mijn hart en ziel.

Op de collage zie je tenslotte ook boeken van Karin Swan, Holly Martin en Bestemming Geluk van Aline van Wijnen waar ik zelf erg van genoten heb. Let ook op de novellen van Martine Hoogschagen en Saskia Oudshoorn, die staan heel hoog op mijn nog-te-lezen-lijst.

Als laatste heb ik nog iets gedaan wat ik al heel lang van plan was. De inspiratie voor De onbeschoft aantrekkelijke man heb ik gekregen door een huis. Een huis dat in het buitengebied van een dorpje op Zuid-Beveland in Zeeland staat. Toen we in 's-Heerenhoek woonden en ik in Kamperland werkte, reed ik er regelmatig langs om zo de overvolle weg tijdens het toeristenseizoen te vermijden. Ja, het huis is voor mij het huis van Charlotte. Het is een plaatje en het staat op een bijzondere locatie aan de Oosterschenge. Wat ik gedaan heb? Nou, het boek in de brievenbus van het huis gestopt met een briefje erbij als uitleg. Via mijn website kreeg ik de volgende dag al een reactie. De bewoners vinden het een leuke verrassing en zien het als een groot compliment. Ze prijzen zich gelukkig dat ze op zo'n mooie plek wonen, ze gaan het boek lezen en hebben mij, als kers op de taart, uitgenodigd om een keer te komen kijken.

Liefs, EstherRead more

Een klus voor twee in kerstsfeer

Wat een geweldige cover in kerstsfeer heeft Kimberly van Een klus voor twee gemaakt. Op mijn auteurspagina op Facebook, in de Feelgood Books groep op Facebook en op Instagram heb ik een wedstrijd uitgeschreven voor een origineel ontwerp met de cover. Het ontwerp van Kimberly heeft het hoogste feelgood-gehalte en is de duidelijke winnaar. Gina had, heel slim, twee heel verschillende ontwerpen gemaakt en daardoor heeft zij ook een exemplaar van Een klus voor twee gewonnen. Geweldig om te zien hoe creatief lezers zijn.

Afgelopen zaterdag was ik jarig en manlief had gevraagd wat ik graag wilde doen op deze bijzondere dag. Mijn antwoord was dat ik heel graag iets samen wilde doen en dan het liefst naar Het Rubenshuis in Antwerpen. Daar hebben we gelijk een weekend van gemaakt. Het Rubens meisje heb ik geschreven in de periode dat museumbezoek niet mogelijk was en alle informatie heb ik uit diverse boeken over de schilder Peter Paul Rubens en van internet gehaald. Nu was het fantastisch om net als Eva in Het Rubens meisje, oog in oog met het zelfportret van de meester te staan. Ook over het schilderij van Adam en Eva heb ik geschreven en dat heb ik nu kunnen bewonderen. Gewoon in de voetsporen van Rubens lopen was een geweldige ervaring.

Met voorbedachte rade had ik een exemplaar van Het Rubens meisje meegenomen om het boek te geven aan de conservator van Het Rubenshuis Martine Maris. Ik heb het niet aan haar overhandigd, maar het afgegeven in de museumshop met daarbij een brief met uitleg. Toen we in de shop aankwamen keek ik mijn ogen uit. Overal hingen en lagen er kaartjes, notitieblokjes en posters van het schilderij van Clara Serena Rubens, dat ik als cover heb gebruikt voor mijn boek. Het schilderij hangt niet in het Rubenshuis, het hangt in een museum in Wenen en toch is het blijkbaar heel populair. Zoals ik in het boek schreef: het is een van de meest ontroerende portretten van een kind in de Europese schilderkunst. Het is met recht een meesterwerk.

Natuurlijk hoop ik dat mevrouw Maris het boek gaat lezen.

Liefs, Esther


Read more

Een 8,5 van Bookstamel!

Enige tijd geleden heb ik Een klus voor twee opgestuurd naar Melanie, een bekende boekenblogger. Zij schrijft over de door haar gelezen boeken op haar website, Facebook-pagina en Instagram. Afgelopen week kreeg ik het seintje dat de recensie online stond. En wat voor recensie! Ik deel hem nog graag in deze blog:

Titel: Een klus voor twee Auteur: Esther Stui Uitgeverij: Boek-scout Genre: Feelgood Cijfer: 8,5

Hier gaat het boek over:

Iris heeft het helemaal gehad met mannen. Telkens wordt er tegen haar gelogen of wordt ze bedrogen. Van nu af aan gaat ze het anders doen! Ze gaat orde op zaken stellen. Haar kinderwens is echter groot. Nu het met een partner niet gaat lukken, gaat ze voor het alleenstaand moederschap en staat ze op het punt om zich in te schrijven bij de spermabank. Dan krijgt Iris een nieuwe buurman, hij is haar absolute tegenpool. Thomas is accountant, loopt strak in het pak en Iris heeft haar eigen klusbedrijf, zij draagt werkkleding en schoenen met stalen neuzen. Door een personeelsprobleem bij het aannemingsbedrijf, krijgt Iris de leiding over de renovatie van Thomas’ huis. Daardoor komen hun verschillen pas echt naar voren. Thomas past echter iedere week een dag op zijn neefjes. Is hij de perfecte vader voor haar kindje? Of kan ze beter haar relatie met Maarten weer nieuw leven inblazen?

Dit vind ik van het boek.

Ik begin zoals altijd met de cover en die vind ik gewoon dik in orde. De kleur is mooi en voor degene die uit Zeeland komen zal het een herkenbare cover zijn en dat past weer bij het verhaal. De titel vind ik ook goed gevonden.

Dan gaan we naar het verhaal zelf en dat is echt zo’n ontzettend leuk verhaal! Esther Stui heeft een heerlijke vlotte schrijfstijl met een vleugje humor wat perfect is voor een feelgood. Het hele boek heb ik dan ook gelezen met een glimlach op me gezicht.

Het personage van Iris is echt ontzettend leuk neergezet. Iedereen mag Iris ze is geen meisje meisje sterker nog ze heeft een eigen klus bedrijf maar daarnaast is ze ook ontzettend goed met kinderen! Niet zo gek dus dat Iris een grote kinderwens heeft. En dan hebben we Thomas aan de ene kant komt die over als een harde zakenman aan de andere kant is het een zacht eitje. Hun levens worden op een mooie manier in elkaar verweven en ook hun vrienden en familie spelen hierbij een mooie rol.

De plaatsen in Zeeland die in het verhaal worden genoemd zijn super herkenbaar voor elke Zeeuw. Het is super makkelijk om je in de personages in te leven en daardoor is het ook makkelijk om met ze mee te leven. Hoewel je eigenlijk al vrij snel weet hoe het boek gaat aflopen is de weg erheen niet altijd voorspelbaar en kun je om sommige situaties gewoon heerlijk lachen. P.s de drieling zal je hart nog sneller veroveren dan dat Iris en Thomas dat doen.

Ja dit boek is een echte aanrader en daarom geef ik het een mooie 8,5

Liefs, Melanie

*** Let op bloggen is een hobby voor mij, ik heb dan ook niemand die mijn teksten na kijkt op spelling want dat zou mij een paar 100 euro in de maand kosten. Ik heb dyslexie dus de kans is groot dat er hier en daar een spelfoutje in de tekst staat. Ik doe er alles aan om deze te voorkomen maar helaas is dat niet altijd mogelijk. ***

Een 8,5 en zulke mooie woorden, wauw! Daar ben ik ontzettend blij mee! Het is een erkenning dat ik goed bezig ben. Heb ik dat nodig? Ja, soms wel.

Momenteel schrijf ik iedere avond aan een vervolg op mijn eerste boek met de titel Pencarrow. In mijn hoofd is Simone nog altijd aanwezig, ze verdient haar eigen (korte) verhaal. Aangezien het door zieke collega's op mijn werk aanpoten is gaat het niet zo snel, maar het geeft mij wel de broodnodige ontspanning.

Vanmorgen checkte ik mijn bankrekening en zag ik dat er voor het eerst een betaling van Kobo binnen is. Kijk, dat is een leuke kers op de taart!

Liefs, Esther


Read more

NBD Biblion

Hét nieuws van de afgelopen tijd kwam op de dag nadat ik mijn laatste blog had gemaakt. Gewoon puur Emma is geaccepteerd door NBD Biblion!!! NBD Biblion was voorheen bekend als de Nederlandse Bibliotheek Dienst. Het is een dienstverlenende organisatie die boeken inkoopt bij uitgeverijen voor de openbare bibliotheken in ons land. Mocht je mij nog niet zo lang volgen: Het Rubens meisje is het eerste boek van mij dat door Boekscout is ingestuurd en geaccepteerd door NBD Biblion. Nu zijn dat er dus twee! Daar ben ik echt mega trots op, omdat ze bekend staan om hun strenge eisen. Voor de lezers die deze blog via Hebban volgen, deel ik de recensie:

Emma is opgevoed door haar oma in Zeeland, omdat haar eigen ouders nauwelijks aandacht aan haar besteedden. Ze maakt als jonge vrouw kennis met een aantrekkelijke, welgestelde zakenman die een deel van de tijd in Zweden woont, en zij starten vrijwel direct een liefdesrelatie. Zijn familie en vrienden ontvangen haar met open armen en al snel ontpopt zij zich tot steun en toeverlaat in het familiebedrijf. Een jaloerse concurrente gooit nog roet in het eten, maar het zijn vooral de spoken uit Emma's verleden die het haar onmogelijk maken om in een gelukkige toekomst te geloven. Dit wensvervullende verhaal speelt zich voornamelijk af in Zweden en Zeeland, met sterk geïdealiseerde hoofdpersonen. Veel verwijzingen naar het seksleven dat overigens niet expliciet wordt beschreven. Het Zweeds/Zeeuwse decor is een aangename verrijking. Eenvoudige, makkelijk leesbare liefdesroman volgens beproefd concept, dat zeker in een behoefte zal voorzien. De Zeeuwse auteur (1971) publiceerde o.a. 'Het Rubens meisje'.

Recensent: M. de Heus

In de tussentijd heb ik de recensie een keer of tachtig gelezen. Wauw, ik ben er ongelofelijk blij mee. Het is een erkenning dat ik goed bezig ben. Ja, dat klinkt misschien raar, maar zo zeker ben ik niet altijd van mijn schrijverskwaliteiten. Als extra bonus kon ik op maandag via mijn auteurslogin van Boekscout vaststellen dat Gewoon puur Emma nu mijn best verkochte boek is. Het boek had ik ook gekozen als inzending voor de Zeeuwse Boekenprijs met daaruit voortvloeiend de PZC Publieksprijs. Met veel trots kan ik vertellen dat het boek op de zesde plaats is geëindigd van de vierenzestig inzendingen voor de Publieksprijs. Alle lieverds die voor Gewoon puur Emma hebben gestemd: dank jullie wel! In de krant zelf kon ik niets vinden, daar werd alleen aandacht gegeven aan de top drie. Nu heb ik van meneer De Zwaan op de lagere school het advies gekregen om altijd nieuwsgierig te blijven en dat advies heb ik ter harte genomen. Via de Facebook-pagina van de Zeeuwse Bibliotheek ben ik er, na wat heen en weer gechat, achtergekomen dat ik zesde ben geworden. Meneer De Zwaan zal vast trots op mij zijn.

Liefs, Esther

Read more

Manuscript zes

Het is gelukt om het zesde manuscript volgens de eisen van de vier uitgevers te versturen. Bij iedere e-mail heb ik alles duizend keer doorgenomen, omdat ik het zo graag goed wil doen. Het versturen naar een van de uitgeverijen had een bijzonder verloop. Ja, ik begrijp dat ik jullie nu nieuwsgierig maak, maar meer krijgen jullie echt nog niet te lezen (gniffel gniffel) misschien dat ik het ooit nog vertel. Dat hangt helemaal van de omstandigheden af. O wat is het toch heerlijk om zo in raadselen te schrijven.

Vanavond ben ik bij de boekpresentatie geweest van Steen voor steen van Jacodine van de Velde in de Drvkkery in Middelburg. Erg leuk om een keer mee te maken én ik ben nu in het trotse bezit van vier gesigneerde boeken. Natuurlijk zoek ik dan mijn eigen boeken ook op. Ze staan in de centrale hal bij de Zeeuwse auteurs en, heb ik vanavond ontdekt, ook bij de afdeling feelgood! Wat een feest! Kijk nou hoe gaaf op de foto's in de collage!

Nu begint het, waar ik vanuit ga, lange wachten op een reactie van de uitgevers. Voor iemand met nul komma nul geduld is dat erg lastig, daarom ben ik heerlijk aan het lezen. Sindskort heb ik de feelgoodromans van Wendy Brokers ontdekt. Jeetje, wat kan die vrouw mooi schrijven! Sinds september heb ik zeven boeken van haar gelezen. Waarom ik nooit eerder aan een van haar boeken begonnen ben begrijp ik echt niet...

Vinden jullie het leuk om iets in het vooruitzicht te hebben? Ik ben bezig met een kort verhaal als vervolg op Pencarrow. Simone hoort haar eigen verhaal te krijgen. Zou daar interesse in zijn?

Liefs, Esther
Read more

13 november

Van manlief Bert heb ik deze mooie banner gekregen. Hij is bestemd als aankleding van de signeersessie die ik op 13 november van 13:00 tot 16:00 uur bij de Bruna in Goes ga geven. Van 10 tot en met 20 november is het de Week van het Zeeuwse boek en dat vormt de aanleiding voor het idee om te signeren. Voordat Een klus voor twee verscheen hebben de manager van de Bruna en ik het er wel over gehad, maar het is er nog niet van gekomen. Ik hoop dat jullie de tijd willen nemen om langs te komen. Natuurlijk niet alleen voor het kopen of signeren van een boek, vooral ook om over de boeken te praten. Jullie reacties betekenen veel voor mij!

Het nieuws dat ik deze week met jullie wil delen is dat ik manuscript nummer zes naar vier "grote" uitgeverijen ga sturen. Dit weekend rond ik het manuscript af en dan is het een kwestie van hoe de uitgever het manuscript wil ontvangen. Per uitgeverij verschilt het met welke regelafstand zij het manuscript aangeleverd wil hebben. De ene wil een synopsis (samenvatting) van één pagina en bij de andere mogen het acht pagina's zijn en ga zo maar door. Daar ga ik dit weekend rustig de tijd voor nemen. Maar waarom ik dit doe? Nou, om toch nog verder te komen. Boekscout doet weinig tot niets aan promotie, dat is aan de schrijver zelf. Ook geeft Boekscout geen e-books uit en dat is in het feelgoodgenre wel heel belangrijk. Duimen jullie met mij mee?

Over toeval heb ik al vaker geschreven. Iedere keer als ik deze week naar mijn werk reed of terug naar huis is er op het moment dat ik in mijn auto stap een nummer op de radio dat ik in een boek heb gebruikt. "Always On The Run" van Lenny Kravitz uit De onbeschoft aantrekkelijke man. "Streets" van Kensington uit Het Rubens meisje en "There's Nothing Holding Me Back" van Shawn Mendes uit Gewoon puur Emma. Vandaag moest ik hardop lachen. Er kwam tijdens het rijden een nummer van Bon Jovi langs. Tijdens het schrijven van Een klus voor twee ben ik voor de coverband van Jeroen eerst uitgegaan van nummers van Bon Jovi. Later in het schrijfproces besefte ik dat INXS er toch beter bij paste.

Liefs, Esther


Read more

PZC Publieksprijs

Op maandag ging het stemmen voor de PZC Publieksprijs van start. De prijs is een onderdeel van De Zeeuwse Boekenprijs waaraan ik met Gewoon puur Emma meedoe. Heb je het boek gelezen of draag je mijn boeken een warm hart toe, mag ik je dan vragen om op Gewoon puur Emma te stemmen? Stemmen kan één keer per IP-adres en je krijgt geen reclame van de Provinciale Zeeuwse Courant, zoals de PZC voluit heet. Het is een prijs voor een Zeeuwse schrijver, maar iedereen kan en mag stemmen via www.pzc.nl/publieksprijs. Je krijgt dan een overzicht van alle deelnemende boeken, je klikt op Gewoon puur Emma en gaat dan naar volgende. Je vult je naam en e-mailadres in, dat is alles. Een dikke knuffel voor alle stemmers die nu al op mijn boek gestemd hebben! Er kan nog tot woensdag 3 november 12:00 uur worden gestemd.

Gisteren heb ik mijn eerste signeersessie gedaan op het Letterfeest in Westkapelle. Helaas was ik maar alleen aangezien Jacodine ziek is, zo ziek dat ze zelfs twee nachtjes in het ziekenhuis heeft gelegen. Ze appte mij op dinsdag, ik was aan het werk en dacht: chips, ik ken echt helemaal niemand daar, zal ik wel gaan? Voor de niet-Zeeuwen onder de lezers, de reistijd tussen Wissenkerke en Westkapelle bedraagt een half uur. Voor mij totaal uit mijn comfortzone, maar ik ben gegaan en heb het best naar mijn zin gehad. Leuke gesprekken gevoerd, zelfs met de dominee bleek later. Ik heb een aantal boeken gesigneerd en verkocht dus ik ben dik tevreden. Weer een ervaring rijker. Heel leuk was het om mee te maken voor welk boek welke bezoeker koos. Hoe snel je aannames maakt op basis van iemands uiterlijk. Dat is echt zo slecht om te doen, maar toch doe je het automatisch. Zo kocht er een dame Een klus voor twee terwijl ik inschatte dat ze misschien wel geschockeerd zou zijn als ze de flaptekst las met woorden als "alleenstaand moederschap" en "spermabank", totaal verkeerde aanname dus. Schaam je, Stui! De journaliste die het stuk heeft geschreven over het Letterfeest in de lokale krant De Bode was er ook, zij heeft Gewoon puur Emma gekocht.

Liefs, Esther
Read more

Letterfeest

Woensdag 20 oktober is het zover: het letterfeest in Westkapelle. Jacodine van de Velde en ik zijn de hele dag aanwezig om boeken te signeren, te verkopen of om gezellig een praatje te maken. Het draait allemaal om een nalatenschap waaruit vierduizend boeken aan de plaatselijke kerk zijn geschonken. Een selectie daarvan zal te koop zijn. Maar er is meer. Er zijn versnaperingen zoals soep met lettervermicelli, broodjes, wafels, lettertaarten en natuurlijk chocolade letters. Ook zijn er boekenpakketten te winnen met het rad van avontuur. Met het lettertrekken zitten er in enveloppen letters verborgen die corresponderen met mooie prijzen. Het dorpswinkeltje "Knus" zal met kleding, woonaccessoires, tassen, sieraden en leuke hebbedingen aanwezig zijn. Kortom: feest! Wij hopen jullie te zien tussen 10:00 en 18:00 uur in "Bij de Koster", Markt 65 in Westkapelle.

Deze week kreeg ik een leuke vraag over het schrijven van Een klus voor twee. De lezeres vroeg waarvan ik het meest heb genoten tijdens het schrijven van het boek. In eerste instantie dacht ik aan de groei die Iris in het boek doormaakt, maar later bedacht ik me. Het schrijven over de drieling, Thijs, Theun en Thies, was het leukst van allemaal. Hun streken en uitspraken, hen steeds 'Iris van de Stroom!' laten roepen en, wat ik zelf een top idee vond, de oomdag van Thomas in plaats van de goed ingeburgerde papadag.

Aanstaande zaterdag is het de 1ste verjaardag van Gewoon puur Emma . Op 16 oktober vorig jaar verscheen het boek. In mijn hoofd klopt dit niet, naar mijn idee is het al veel langer geleden. Ik denk natuurlijk terug aan de periode dat ik het boek schreef. Het schrijven begon in juni 2019. Mijn man en ik waren voor vakantie onderweg naar Zweden. In de buurt van Hamburg kwamen we in een file terecht en haalden we een SQ7 in. Ik vroeg aan Bert wat voor Audi dat was en toen begon het verhaal spontaan in mijn hoofd te vormen. Alle puzzelstukjes met ideeën waar ik over wilde schrijven vielen op hun plek.

Nu manuscript nummer zes wordt geredigeerd door Marieke en Veri ben ik aan de slag gegaan met manuscript nummer zeven. De ideeën daarvoor stonden al op mijn laptop. Ik schatte dat het zo'n drieduizend woorden zouden zijn in het Word-bestand. Het blijken er al meer dan dertigduizend te zijn...

Liefs, Esther


Read more

Bibliotheek

In Goes hebben we een nieuwe bibliotheek gekregen, vanmorgen ben ik er gaan kijken. Dat hebben ze goed gedaan. Veel zitjes, zelfs een bar waar je koffie etc. kan bestellen, mooie boekenkasten en goed licht. Maar daar kwam ik natuurlijk niet voor. Het Rubens meisje is een paar maanden geleden geaccepteerd door NBD Biblion en ik had het boek nog niet als bibliotheekboek gezien. Ik ben lid van de Zeeuwse Bibliotheek maar puur om de bieb te sponsoren, ik ben namelijk een kopende boekenfanaat ;-). Zoals jullie op de collage kunnen zien is het een echte hardcover, wauw, dat ziet er prachtig uit! Dan heb ik het in handen en krijg ik de neiging om het boek boven mijn hoofd te houden en heel hard te roepen: 'Dit heb ik geschreven!' Dat doe ik uiteraard niet, het ligt niet in mijn karakter om dat te doen. Misschien zou ik het moeten doen...

Nu ik het toch over bibliotheken heb, de korte omschrijving van de boeken op de website van de Zeeuwse Bibliotheek vind ik geniaal. Hieronder de zinnen per boek.

Pencarrow: Een schrijfster in de dop reist naar Cornwall om inspiratie op te doen en krijgt daar een baan aangeboden in een landhuis.

Gewoon puur Emma: Hoofdpersoon Emma brengt een Audi vanuit Vlissingen naar het Zweedse Småland waar ze de zeer begeerlijke eigenaar ontmoet. (Dit klopt heel strikt gezien niet. Emma brengt de Audi vanuit Rotterdam naar Småland, maar een kniesoor die daarop let.)

Het Rubens meisje: Een studente kunstgeschiedenis ontmoet de liefde van haar leven, een rockster, maar wil haar baan bij een museum niet voor hem opgeven als hij op tournee gaat en haar mee vraagt.

De onbeschoft aantrekkelijke man: De gescheiden Charlotte, met zoon wonend in het buitengebied op Zuid-Beveland, heeft op haar laatste werkdag een one night stand met een aantrekkelijke man.

Een klus voor twee: De in Middelburg woonachtige Iris heeft het gehad met mannen, maar heeft wel een kinderwens. Brengt de komst van een nieuwe buurman daarin verandering?

Volgens de website van de ZB liggen er in Middelburg twee exemplaren van Een klus voor twee bij de afdeling "binder", ik kan zien dat er al drie reserveringen op het boek staan. Echt heel gaaf!

Nog leuk nieuws. Op woensdag 20 oktober is er in Westkapelle van 10:00 tot 18:00 uur een letterenmarkt. Young Adult en Feelgoodauteur Jacodine van de Velde heeft gevraagd of ik zin heb om mee te gaan om onze boeken te verkopen en signeren. Natuurlijk heb ik zin! Zodra ik meer info heb zal ik het delen.

Liefs, Esther


Read more

Het Rubens meisje

Gisteren deelde Mary haar leescollage van de maand september. Geweldig om te zien dat een lezer door middel van Het Rubens meisje kennismaakt met mijn schrijfstijl. Het boek is mijn derde boek en uit de titel blijkt al mijn liefde voor de schilderijen van Peter Paul Rubens. Man wat was ik blij toen ik de titel bedacht, hij past perfect bij het boek. Veel lezers denken dat Het Rubens meisje een historische roman is, niets is minder waar. Het is een echte feelgoodroman die naast mijn liefde voor Rubens doorspekt is met geweldige wereldsteden als Amsterdam, Wenen en New York. In New York ben ik nog nooit geweest, de stad staat uiteraard wel op mijn wensenlijstje. Omdat mijn zussen in Amsterdam gewoond hebben, heb ik er als tiener vrijwel iedere vakantie doorgebracht. In Wenen woont mijn achternicht Irene, zij is met de Oostenrijkse Heinz getrouwd, bij hen hebben wij al meerdere keren gelogeerd en Wenen verkend. In het Kunsthistorisches Museum, dat een belangrijke rol speelt in het boek, ben ik pas in 2017 geweest. Op dat moment herbergde het museum de tentoonstelling Kraft der Verwandlung over de werken van Peter Paul Rubens. Van het een kwam het ander... Nog een kleine tip voor de lezers die dit boek nog niet kennen, op de laatste pagina's van het boek is pas duidelijk waarom ik per se het schilderij van Clara Serena Rubens op de cover wilde.

De tweede foto in de collage is een afbeelding die vandaag werd gedeeld op de Facebook-pagina van Het Rubenshuis in Antwerpen. Het is een schilderij van Rubens dat ik nog nooit eerder heb gezien, maar dat ik wel beschreven heb in Het Rubens meisje als zijnde de plafondschildering in de slaapkamer van Dan. Nee, toeval bestaat niet. Verbazingwekkend, niet? Het Rubens meisje is ook het best verkochte boek tot nu toe. Dat komt doordat een flink aantal bibliotheken het boek hebben ingekocht.

Vanmorgen heb ik de laatste correcties, die Marieke heeft doorgeven, voor manuscript nummer zes verwerkt. Het manuscript is nu voor de tweede controleronde bij Veri. Ik heb er weer leuke blunders en typefouten in gemaakt. Zo omschrijf ik een keukentje in een vliegtuig als panty i.p.v. pantry, ben ik onnoemelijk veel t's vergeten in woorden als trekt, staat, hebt en brandende wangen kunnen ook niet door de beugel.

Liefs, Esther

Read more

Vier sterren!

Deze blog moet ik natuurlijk beginnen met hoe blij ik ben met de vier sterren van recensente Sonja van hét boekenblog onder Nederlandse en Vlaamse vlag: Perfecte Buren. Een aantal zinnen uit de recensie zal ik hier delen:

Esther Stui heeft met Een klus voor twee weer een fantastisch verhaal neergezet. Het is een boek met een goede opbouw naar het hoofdonderwerp, waarbij regelmatig de nieuwsgierigheid van de lezer wordt gewekt met de vraag hoe het zal lopen en of het Iris gaat lukken om haar doel te bereiken. Het verhaal heeft een positieve insteek, leest prima en bevat een hoog feelgood gehalte.

Esther heeft ervoor gezorgd dat het boek een zeer geëmancipeerde 'touch' bevat door het personage Iris. Dit zorgt voor een origineel en krachtig element door heel het boek heen. Al snel sluit je Iris in je hart.

Door de beeldende omschrijvingen van de natuur ervaar je een relaxed gevoel tijdens het lezen.

Natuurlijk geeft Sonja in de recensie ook wat tips waar ik van kan leren, ze doet dat op een positieve en opbouwende manier, echt top! Voor de hele recensie kun je de volgende link kopiëren: https://perfecteburen.nl/review/een-klus-voor-twee-esther-stui/

Vandaag keek ik nog op de site van Perfecte Buren en zie ik dat Niet zonder ons van Wendy Brokers ook vier sterren heeft gekregen en De Nachtdienst van Esther Verhoef drie. Wendy zou wat mij betreft absoluut vijf sterren krijgen (en heeft deze ook van mij gekregen in mijn recensie voor Kobo). Voor mij is het een gigantische eer om op dezelfde pagina als Wendy en mijn naamgenoot, waarvan ik heel wat thrillers in de kast heb staan, met vier sterren voor Een klus voor twee te worden genoemd.

Afgelopen week is de longlist voor de Zeeuwse boekenprijs bekend gemaakt. Gewoon puur Emma staat er niet bij. Dat verwachtte ik ook niet, het is puur voor de publiciteit dat ik meedoe. Met een andere Zeeuwse schrijfster had ik het over de longlist. Zij vindt het ook maar een saaie boel, heerlijk! Volgend jaar doe ik ook niet meer mee. De zes boeken kan ik veel beter aan boekenbloggers weggeven. Mocht een boekenblogger mijn blog heel toevallig lezen en nog wel zin en tijd hebben om een recensie voor mij te schrijven, dan houd ik mij aanbevolen. Mail alsjeblieft naar info@estherstui.nl, app of vul het contactformulier in.

Liefs, Esther


Read more

Kobo

Sinds kort heb ik een e-reader. Er beginnen nu een aantal mensen hardop te lachen. Waarom? Laat ik zeggen dat ik me niet altijd even postief over e-books heb uitgelaten. In één van mijn boeken heb ik er zelfs een opmerking over geplaatst. Wie weet in welk boek en wat de zin is, be my guest, ik kan het namelijk niet meer vinden, haha. Het wordt nog erger: ik heb namelijk ook een Kobo Plus abonnement... Van verschillende kanten hoorde en las ik veel moois over de Eindeloos-serie van Wendy Brokers, dit is een Kobo original en dus op dit moment niet als "echt" boek leverbaar. Tja, ik wilde deze drie boeken zo graag lezen... En wat kan ik zeggen, nou het bevalt best goed. Je kunt van alles uit proberen, vind je een boek niet leuk dan ga je gewoon verder in een andere. Een "echt" boek lees ik, zelfs als ik er weinig aan vind, altijd uit. Soms denk ik daarna: zonde van mijn tijd. De Eindeloos-serie is inmiddels verslonden, man man wat kan Wendy schrijven! Een absolute aanrader! Toch ben ik wel zo'n enorme boekenwurm dat als ik een boek erg mooi vind, ik het ook nog als echt boek koop.

Mijn e-reader heeft, tot groot vermaak van manlief Bert, een roze hoesje. Ja, ik heb iets met roze en dat brengt mij gelijk bij het zesde manuscript dat vandaag met Marieke is meegegaan. De kleur roze komt daar ook meerdere keren in voor. Er is natuurlijk ook een boek met roze letters op de cover: De onbeschoft aantrekkelijke man. Afgelopen weekend las ik informatie over Kobo Writing Life en ben mij daar meer in gaan verdiepen met als resultaat dat ik De onbeschoft aantrekkelijke man op Kobo en Kobo Plus heb gelanceerd. Nu kunnen veel meer mensen kennismaken met mijn schrijfstijl. De lezer die mij vijf sterren heeft gegeven voor het boek: heel veel dank!

Ook heb ik mijn boeken toegevoegd aan Goodreads.com en probeer ik actiever te zijn op Hebban.nl. Ja, ik probeer het, er gaat namelijk veel tijd inzitten. Mijn blog ga ik voortaan ook iedere week delen op Hebban.

Liefs, Esther


Read more

Kaartje

De leukste belevenis van afgelopen week was het kaartje dat ik op mijn werk kreeg. In de vakantieperiode hebben wij er twee jonge collega's bij gekregen: Sebastiaan en Sophie. Sophie is een meisje naar mijn hart, intelligent, leert enorm snel, is net zo opruimerig en poetserig als ik ben, houdt van lezen, heeft gevoel voor humor en ze is erg lief. Het is dat ze te jong is, anders zou ik haar koppelen aan een van mijn beide zonen. Grapje hoor! Van haar kreeg ik het kaartje dat geschreven is door haar moeder. De complete tekst ga ik niet met jullie delen, die hou ik lekker voor mezelf. Wel wil ik er een paar zinnen uithalen, die mij echt geraakt hebben:

Als "boekenwurm" wilde ik wel eens een boek van jou lezen. Dit werd een wekelijks uitje naar de Bruna voor weer een ander boek van jou. Echt superleuk! Je schrijft leuk, herkenbaar, maar ook erg boeiend. Alle vier de boeken die ik tot nu toe heb gelezen hebben "iets". Erg afwisselend en niet gelijk voorspelbaar. Maar vooral "feelgood". We kunnen wel zeggen dat je er fans bij hebt gekregen :)

Het blijkt dat Moniek de boeken eerst leest, dan volgt Sophie en dan gaan ze ook nog door naar oma! Drie generaties die van mijn boeken genieten, dat vind ik een geweldig mooi compliment! Het kaartje hangt bij mij thuis op het prikbord en zal daar nog heel lang hangen. Dank jullie wel!

De komende dagen staan in het teken van het afronden van manuscript nummer zes. Aanstaande donderdag heb ik met vriendin en corrector Marieke afgesproken en dan wil ik het af hebben. Momenteel sleutel ik nog aan het einde en het is nu nog één lang stuk tekst, de hoofdstukindeling en de namen van de hoofdstukken ga ik een dezer dagen verwerken. De titel is weer echt een dingetje... daar ga ik, als zij het manuscript hebben gelezen, ook de hulp van Marieke en Veri voor inroepen. Nog een leuk feitje: in het manuscript komen zowel een Sophie als een Sebastian voor, die namen heb ik al meer dan een half jaar geleden verzonnen en nee, ik ga ze niet veranderen :-0

Liefs, Esther
Read more

De Bode

Twee weken geleden schreef ik in mijn blog over het artikel in de lokale krant De Bode. Het artikel verscheen toen alleen op de internetversie van de krant, jammer maar niet getreurd. Vanmorgen kwam ik mijn buurman tegen en die vertelde dat ik deze week wel in de papieren versie van De Bode sta. Het is maar goed dat hij er mij op attent maakte, want de krant was al bijna richting het oud papier verdwenen ;-).

Afgelopen week had ik een gezellig app-contact met een lezeres. Miek schreef na het lezen van De onbeschoft aantrekkelijke man: "Gisteren je boek in 1 ruk uitgelezen, ben zelfs niet met man en hond een rondje bos gaan doen. Alles heb ik overgeslagen, is me nog nooit gebeurd. Dus 1 woord voor dit boek: WAANZINNIG. Ik heb genoten van het verhaal en je schrijfstijl!" Inmiddels heeft Miek ook Gewoon puur Emma gelezen en zijn we heel wat appjes verder. Echt super leuk. Vooral ook haar opmerkingen over de kinderen: "Ik vind de humor ook leuk die erin verwerkt zit. Vooral Roos in De onbeschoft aantrekkelijke man vond ik heerlijk. En Vincent is een lief ventje. In Gewoon puur Emma vind ik Laura zielig en Jonathan geweldig." Ik kan het dan niet laten om te appen: "Laura krijgt het aardig voor haar kiezen en mini-Marcus is inderdaad geweldig." Tijdens het schrijven van Gewoon puur Emma vond ik de ingeving om Emma Jonathan de bijnaam mini-Marcus te geven zo ontzettend leuk. Net als Thijs, Theun en Thies, de drieling uit Een klus voor twee die heel consequent "Iris van de Stroom!" blijven roepen.

Nog twee details uit Een klus voor twee die leuk zijn om te vermelden: meneer Dingemanse, waar het boek mee begint, heet niet voor niets zo. Het is de achternaam van een dorpsgenote én lezers van het eerste uur. Oud-collega Jolanda Louman wilde heel graag een rol spelen in een boek. Over de naam van het echtpaar dat in het gele pand woont met de geveltuin in Middelburg, hoefde ik dus niet lang na te denken.

Op de website van Perfecte Buren zie je in de banner Een klus voor twee inmiddels langskomen, ik ben zo benieuwd naar wat recensente Sonja van het boek vindt. Geduld is een schone zaak en dat blijft bij mij toch echt een dingetje...

Liefs, Esther


Read more